Opening Macht - 800 jaar Binnenhof door demissionair minister-president Mark Rutte

Opening Macht - 800 jaar Binnenhof door demissionair minister-president Mark Rutte

Op 30 september 2021 is de nieuwe tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof geopend door demissionair minister-president Mark Rutte.

De komende jaren is het Binnenhof gesloten voor renovatie, maar in het museum komt de geschiedenis juist tot leven. Ontdek de interactieve tentoonstelling en maak een reis door de tijd. Vanaf 2 oktober is de tentoonstelling voor iedereen te zien.

Over de tentoonstelling

Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze symbolische plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers, met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.

2021-9-30_HHM_Opening_Macht-121.jpg

De tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof vertelt het verhaal over de Nederlandse politiek aan de hand van vier thema's:

  • Bouwen voor de macht
  • Strijden om de macht
  • Kleven aan de macht
  • Pronken met de macht

In het museum zie je unieke voorwerpen en kunststukken die de geschiedenis van het Binnenhof laten zien. Bijvoorbeeld de tong en vingers van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III en de buttons van Haagse Dolle Mina's. Maar ook de mooiste en meest speciale prinsjesdaghoeden en de posters van de anti-kruisrakettendemonstratie zie je in de tentoonstelling.  

Met dank aan

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: VriendenLoterij, Stichting Dioraphte, Mondriaan Fonds, Fonds 1818, Sebastiaan Genootschap, Prins Bernhard Cultuurfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, Stichting Zabawas, M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting, Gemeente Den Haag, Stichting F.S. Tijmstra en Geschiedkundige Vereniging Die Haghe. Ontwikkeling concept, ontwerp en uitvoering door Perspekt.

Tickets