De Spuistraat

De Spuistraat

Rond 1900 was de Spuistraat een van de chicste winkelstraten van Den Haag. Rijk gedecoreerde winkelpuien en volle etalages moesten de voorbijgangers naar binnen lokken.

Zoals gebruikelijk in zijn Haagse stadsgezichten schilderde Floris Arntzenius (1864-1925) de Spuistraat bij grijs, bewolkt weer. Het heeft blijkbaar net geregend, want het asfalt glimt en weerspiegelt de wolkenlucht. Een stevige wind blaast door de straat en doet de kleding van de chique voorbijgangers opwaaien. In een interview uit 1910 legt Arntzenius uit waarom hij zo graag dit soort straten schilderde: “Zoo’n gevel, zie je, dat is een heerlijk ding. Allemaal van die uithangborden en vlaggestokken al dat grillige. En dan zoo even hier en daar een kleurtje erin. Wat rood. Wat geel soms. Zoo’n tipje maar."

spuistraat.jpg

De Spuistraat

De Spuistraat behoort samen met het Noordeinde tot de Haagse plekken die Arntzenius het meest heeft getekend en geschilderd. In de collectie van het Haags Historisch Museum bevindt zich ook de kleinste Spuistraat die hij ooit schilderde: een schilderijtje van 8,3 cm hoog, bedoeld voor het grote poppenhuis van Lita de Ranitz.


 

Tickets