10 Topstukken

10 Topstukken

Den Haag is een stad met vele gezichten. Het Haags Historisch Museum laat ze allemaal zien door de eeuwen heen. Met deze 10 topstukken krijg jij vast een voorproefje van de uitgebreide collectie.

Ampullen, medaillons, bidsnoeren, kroontjes en een reliekkruis. Deze verguld zilveren voorwerpen werden in de late Middeleeuwen gebruikt tijdens de rooms-katholieke eredienst in de Grote Kerk.

Gedurende de 16de en 17de eeuw is de Hofvijver het herkenningspunt van Den Haag. Vooral vanwege de omringende bebouwing is dit gebied een geliefd onderwerp voor veel schilders uit die tijd.

In 1641 trouwde prins Willem II op veertienjarige leeftijd met de toen negen jaar oude Engelse prinses Maria Henriëtte Stuart. Op dit kleine, ongedateerde paneel is het echtpaar enkele jaren na de huwelijksplechtigheid te zien.

Rond 1900 was de Spuistraat een van de chicste winkelstraten van Den Haag. Rijk gedecoreerde winkelpuien en volle etalages moesten de voorbijgangers naar binnen lokken.

Geïnspireerd door toonaangevende tijdschriften over architectuur en binnenhuiskunst liet Lita de Ranitz dit grote poppenhuis maken. Een eigentijds huis dat veel overeenkomsten vertoont met villa’s die rond 1910 in en om Den Haag verrezen.

Tickets