Portretten

Portretten

Ontmoet Hagenezen uit de verschillende eeuwen in onze portretcollectie.

Mensen worden al eeuwenlang geschilderd en vastgelegd in portretten. In het Haags Historisch Museum vind je portretten vanaf de 16e eeuw tot en met nu. Ontmoet Hagenaars en Hagenezen uit de verschillende eeuwen in onze portretcollectie. 

Portretten door de eeuwen

Portretkunst ontwikkelde zich door de eeuwen heen. In de Middeleeuwen konden vorsten en heersers portretten laten maken. Je ziet dat deze geïnspireerd zijn op de oude Romeinse keizersbeelden. Later waren portretten ook voor de rijke burgers. Ze lieten zich schilderen met godsdienstige afbeeldingen zodat zij het werk aan een kerk of klooster konden geven. Vanaf de 16e eeuw komen er meer burgerportretten. Het was een teken van trots en status om een eigen portret te hebben.

portret Amalia van Solms

Amalia van Solms

Zo gingen de meesters te werk

Deze schilderwerken werden volgens een speciale manier gemaakt. Natuurlijk moest een portret echt lijken. Maar het was ook belangrijk dat het gezicht een spiegel naar het hart of de ziel was. Binnen de portretkunst zijn er verschillende genres. Het individuele portret, ruiterportretten, zelfportretten en huwelijksportretten bijvoorbeeld. Je ontdekt ze allemaal in onze collectie.

Leer Hagenezen van alle tijden kennen in onze portretten.

Tickets