Alexandrine Tinne - Een vrouw van adel
Herofotobijschrift Alexandrine Tinne, Henri Auguste d'Ainecy (comte de) Montpézat, 1849
Verwacht

Alexandrine Tinne - Een vrouw van adel

  • Wanneer 03 dec 2021 t/m 01 aug 2022 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Brieven, documenten, foto’s en schetsboeken van de Haagse ontdekkingsreizigster en fotopionier Alexine Tinne (1835-1869) op dit moment te zien op de tentoonstelling Alexine Tinne, Afrikaanse avonturen van een Haagse dame.
  • Alexandrine Tinne - Een vrouw van adel
  • 2021-12-03T00:00:00+01:00
  • 2022-08-01T23:59:59+02:00
  • Brieven, documenten, foto’s en schetsboeken van de Haagse ontdekkingsreizigster en fotopionier Alexine Tinne (1835-1869) op dit moment te zien op de tentoonstelling Alexine Tinne, Afrikaanse avonturen van een Haagse dame.

Het leven van Alexine Tinne (1835-1869) laat zich lezen als een avonturenroman: Een eigenzinnige Haagse jongedame uit de upper class (haar moeder was hofdame van koningin Sophie), een van de eerste Nederlandse fotografen van niveau en bovenal avontuurlijk reizigster. Niet alleen trad ze in de voetsporen van bekende ontdekkingsreizigers in Afrika, ook reisde ze naar volledig onbekende gebieden. Haar reislust voerde haar naar Egypte, de Sudan, de bovenloop van de Nijl en de Sahara. Uiteindelijk werd het reizen haar fataal. Op 33-jarige leeftijd werd ze in de Sahara door Toearegs om het leven gebracht.

Een ontdekkingsreiziger

Alexandrine (Alexine) Petronella Francisca Tinne is bekend geworden als ontdekkingsreizigster. Zij groeide op in Den Haag als dochter van de schatrijke zakenman Philip Frederick Tinne. In West-Indië had hij zijn fortuin gemaakt via de teelt van koffie en suiker. Haar moeder Henriëtte van Capellen was de dochter van een gevierde viceadmiraal. Alexine kreeg onderwijs aan huis. Naast Nederlands sprak zij Engels en Frans, de internationale taal van die tijd. Alexine had een grote belangstelling voor de fotografie. Zij ging zelf fotograferen (voor die tijd heel bijzonder) en legde onder andere de omgeving van het familiehuis aan het Lange Voorhout 32 vast.

Samen met haar moeder en een tante reisde ze door toen nog onbekende en onherbergzame gebieden in Afrika en werd daarom door de buitenwereld gezien als een ontdekkingsreizigster. Daarnaast was ze één van de eerste fotografen van niveau in Nederland. Tijdens een reis door de Sahara werd Alexandrine door Toearegs vermoord.

“Alexandrine Tinne (1835-1869), zonder twijfel één van de meest avontuurlijke vrouwen die het Lange Voorhout heeft gekend.”

De familie Tinne hield veel van reizen. Nadat haar vader in 1844 was overleden, bleef Alexine met haar moeder buitenlandse reizen maken. Deze reizen werden steeds avontuurlijker, zeker toen de dames onbekende gebieden in Afrika gingen verkennen. Alexine trok zelfs enige tijd op met de beroemde Duitse ontdekkingsreiziger Theodor von Heuglin. Haar expedities hadden wel iets van een volksverhuizing: dragers en lastdieren voerden tenten, grote hoeveelheden huisraad (waaronder metalen bedden) en voedsel mee. Het plan om Toearegs in de Sahara te ontmoeten liep fataal af. Alexine werd vermoord en haar lichaam is nooit teruggevonden.

Tickets