Nieuws

20-12-2017

Kenny B maakt uitslag DNA-test bekend

Op uitnodiging van het Haags Historisch Museum bezocht de Surinaams-Nederlandse artiest Kenny B onlangs de tentoonstelling 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof' (21 sep 2017 t/m 28 jan 2018). Tijdens onderzoek ontdekte het museum dat er nog steeds nazaten zijn te vinden van de Afrikaanse bediende Cupido. De afstammelingen waren positief verrast toen zij vernamen dat een deel van hun wortels in West-Afrika liggen. Dit vormde de aanleiding voor het Haags Historisch Museum om ook aan Kenny B te vragen een DNA-test te doen. Zouden de wortels van Kenny in dezelfde regio liggen als de nazaten van Cupido? En wat blijkt: zijn roots liggen inderdaad in West-Afrika, maar wel grotendeels in Nigeria!

Lees meer
29-11-2017

Overdracht Aids Memorial Quilts aan het museum

In aanloop naar Wereld Aidsdag (1 december) werden op maandag 27 november 2017 drie AIDS Memorial Quilts door de Stichting NAMENproject aan het Haags Historisch Museum overgedragen. De overdracht vond plaats tijdens een bijeenkomst in het museum in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Hiv Vereniging, regio Haaglanden, het Buddy Netwerk en overige betrokkenen.

Lees meer
04-10-2017

Terugblik: publieksevent Afrikaanse sporen in Den Haag

Op zaterdag 23 september 2017 vond een bijzonder publieksevenement plaats in het Haags Historisch Museum: Afrikaanse sporen in Den Haag. We vroegen muzikanten, sprekers, een storyteller en choreograaf om aan de slag te gaan met het verhaal van Cupido en Sideron, twee jongens uit Curaçao en Guinee die op 8-jarige leeftijd in slavernij aan het Haagse hof werden geschonken. Het resultaat: een middag vol indrukwekkende optredens, een kleurrijke workshop, inspirerende lezing én mooie reacties van bezoekers. De tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof is nog t/m 28 januari 2018 te bezoeken.

Lees meer
13-09-2017

Haags Historisch Museum ontdekt nazaten van Afrikaanse bediende Cupido

Het Haags Historisch Museum is erin geslaagd om verschillende afstammelingen te traceren van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido, die werkzaam was aan het hof van stadhouder Willem V. Als voorbereiding op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof ging het museum op zoek naar nazaten van deze in 1806 overleden man en ontdekte verrassend genoeg dat zij in de buurt van Den Haag wonen. Het onderzoek van gastconservator Esther Schreuder vormde de basis voor deze zoektocht.

Lees meer
06-07-2017

Stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen langer te zien

Het hedendaagse stadsgezicht van Den Haag, gemaakt door Casper Faassen, blijft langer te zien in het Haags Historisch Museum. Het schilderij zal tot en met 3 september 2017 tentoongesteld blijven in zaal 1, zij aan zij met het zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Jan van Goyen.

Lees meer