Nieuws

13-09-2017

Haags Historisch Museum ontdekt nazaten van Afrikaanse bediende Cupido

Het Haags Historisch Museum is erin geslaagd om verschillende afstammelingen te traceren van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido, die werkzaam was aan het hof van stadhouder Willem V. Als voorbereiding op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof ging het museum op zoek naar nazaten van deze in 1806 overleden man en ontdekte verrassend genoeg dat zij in de buurt van Den Haag wonen. Het onderzoek van gastconservator Esther Schreuder vormde de basis voor deze zoektocht.

Lees meer
06-07-2017

Stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen langer te zien

Het hedendaagse stadsgezicht van Den Haag, gemaakt door Casper Faassen, blijft langer te zien in het Haags Historisch Museum. Het schilderij zal tot en met 3 september 2017 tentoongesteld blijven in zaal 1, zij aan zij met het zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Jan van Goyen.

Lees meer
29-03-2017

Bewoners Schilderswijk bezoeken Van Ravesteyn-tentoonstelling

Veel buurtbewoners kennen de Van Ravesteinstraat in de Haagse Schilderswijk wel, maar hebben geen idee naar wie deze straatnaam eigenlijk verwijst. Wie was deze schilder? Om dat te ontdekken, nodigde het Haags Historisch Museum de bewoners van de Schilderswijk (en in het bijzonder de Van Ravesteinstraat) uit voor een gratis bezoek aan de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn'.

Lees meer
28-03-2017

Stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen tijdelijk in Haags Historisch Museum

Van 8 april t/m 9 juli 2017 toont het Haags Historisch Museum een hedendaags stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen (Leidschendam, 1975). Faassen werkt in het spoor van de 17de-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten. Zijn Gezicht op Den Haag wordt dan ook gepresenteerd naast het bijna 6 meter brede stadsgezicht dat Jan van Goyen in 1650/1651 maakte en dat een van de topstukken van het museum is.

Lees meer
15-03-2017

Bijzondere puzzel geschonken aan het museum

Onlangs heeft het Haags Historisch Museum een mooie schenking in ontvangst mogen nemen: een legpuzzel van een voedseldropping boven Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, waarvan - voor zover bekend - nog maar weinig exemplaren in gave staat over zijn.

Lees meer