Winnaar Die Haghe Prijs 2018

Het beste Haagse historische boek van 2018 is 'Diaconie. 500 jaar armenzorg in Den Haag' van Jurjen Vis. De prijs werd uitgereikt op vrijdag 2 november 2018.

Juryvoorzitter Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris van Den Haag, maakte dit bekend tijdens de feestelijke prijsuitreiking. Jurjen Vis mocht de cheque ter waarde van €5.000,- uit handen van proffessor Herman Pleij ontvangen.

Het juryrapport meldt het volgende over het winnende boek:
"Jurjen Vis verbindt institutionele geschiedschrijving met de economische en politieke context, vooral die van de 17e en 18e eeuw. Het boek draagt niet alleen bij aan de specifieke geschiedschrijving van de Diaconie, maar ook aan die van Den Haag en van de armenzorg in Nederland. Niemand die in het vervolg onderzoek gaat doen naar sociale zorg in de afgelopen vijf eeuwen kan om ‘Diaconie’ heen.. En dat is een bijzondere prestatie."

Uit een lijst van meer dan honderd historische boeken heeft de jury op 15 september 2018 drie titels genomineerd voor de Die Haghe Prijs 2018:

• Jurjen Vis. Diaconie: 500 jaar armenzorg in Den Haag;
  • Kathleen Brandt-Carey. Ridder zonder vrees of blaam: Het leven van George Maduro 1916-1945;
  • Koos Havelaar. Hollands Spoor: Een Koninklijk treinstation; Kathedraal van de techniek.

De Die Haghe Prijs bekroont Haagse historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Al sinds 1970 reikt de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe en Vrienden van het Haags Historisch Museum eenmaal per twee jaar deze prijs uit, met de bedoeling het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Den Haag en omstreken te bevorderen.

Beelddrager foto: A.M. Minnaard fotografie