Tegeltableau voor Haags Historisch Museum dankzij Sebastiaan Genootschap

Dankzij een bijdrage van het Sebastiaan Genootschap, Stichting dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds en De Frans Mortelmans Stichting heeft het Haags Historisch Museum een tegeltableau van de bekende Haagse porseleinfabriek Rozenburg kunnen aankopen. Het tableau is vanaf 25 april in de vaste opstelling van het museum te zien.

Ingemetseld

Het imposante tegeltableau (2 x 2.85 meter) is rond 1895 vervaardigd en toont de werkzaamheden in de fabriek. Het tableau was niet voor de verkoop bedoeld, maar was destijds ingemetseld in de ingang van de toonzaal in de Parkstraat. Het feit dat het niet alleen een product van Rozenburg is, maar dat de fabriek zelf ook het onderwerp is, maakt het tableau bijzonder en uniek.

Inkijkje in de fabriek

De voorstelling geeft een ietwat geïdealiseerd inkijkje in de Rozenburgfabriek waarbij verschillende fases van het maakproces in beeld zijn gebracht. Na de opheffing van Rozenburg in 1916 is het ingemetselde tableau achtergebleven in de voormalige toonzaal. Na de sloop van dit pand in 1971 kwam het tableau in particuliere handen. Slechts een keer eerder was het voor het publiek te zien op de grote Rozenburg tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum in 1983. Voor het Haags Historisch Museum betekent de aanwinst een mooie aanvulling op zijn collectie historisch erfgoed van Haagse bedrijven.

Met dank aan het Sebastiaan Genootschap

Het Sebastiaan Genootschap ondersteunt het Haags Historisch Museum bij het verwerven, behouden en presenteren van het Haagse erfgoed voor een breed publiek. De leden zijn vertegenwoordigers van het Haagse beroeps- en bedrijfsleven. Eerder voorzag het Sebastiaan Genootschap in een bijdrage aan het omvangrijk restauratieproject van een serie van zes grote Haagse magistraatsportretten, de aankoop van een schilderij van Floris Arntzenius en vorig jaar een schilderij van Gerard Hoet.