Bijzondere puzzel geschonken aan het museum

Onlangs heeft het Haags Historisch Museum een mooie schenking in ontvangst mogen nemen: een legpuzzel van een voedseldropping boven Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, waarvan - voor zover bekend - nog maar weinig exemplaren in gave staat over zijn.

In het Algemeen Dagblad van 25 februari jl. plaatste dhr. van Leeuwen een oproepje in de rubriek 'Lezers helpen lezers', waarin hij zijn legpuzzel aanbood. Hij had echter niet verwacht ruim 180 reacties te ontvangen, variërend van puzzelliefhebbers tot verzamelaars. Eén van de lezers die reageerde was Anneke Groenendijk, die zelf de voedseldroppings als kind meemaakte. Zij tipte dhr. van Leeuwen om de puzzel aan het Haags Historisch Museum te schenken, zodat uiteindelijk meer mensen het kunnen bezichtigen.

De puzzel bestaat uit vijfhonderd stukjes en beeldt een tekening uit van een voedseldropping boven Den Haag op 23 april 1945. De tekening is gemaakt door Pol Dom (1885 - 1978), die onder meer bekend is als illustrator van Kruimeltje. ​De Haagse Toren is op de achtergrond herkenbaar.

De afdeling Collectie van het Haags Historisch Museum is verheugd over de schenking en zal onderzoeken of en hoe de puzzel een plek kan krijgen in de presentatie van het museum.