Bewoners Schilderswijk bezoeken Van Ravesteyn-tentoonstelling

Veel buurtbewoners kennen de Van Ravesteinstraat in de Haagse Schilderswijk wel, maar hebben geen idee naar wie deze straatnaam eigenlijk verwijst. Wie was deze schilder? Om dat te ontdekken, nodigde het Haags Historisch Museum de bewoners van de Schilderswijk (en in het bijzonder de Van Ravesteinstraat) uit voor een gratis bezoek aan de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn'.

Rondleiding

Op donderdag 30 maart werd de groep, bestaande uit zo'n veertig geïnteresseerde bewoners, met een touringcar opgehaald bij Clubhuis De Mussen. Veel van de bewoners brachten vandaag voor het eerst een bezoek aan het Haags Historisch Museum. Na een kop koffie in het museumcafé werd de groep door een museumgids rondgeleid door de vaste opstelling, Typisch Haags, en de tentoonstelling.

Van Ravestein of Van Ravesteyn?

Een vraag die onvermijdelijk naar voren komt, betreft de schrijfwijze: is het nu Van Ravestein (zoals in de Schilderswijk), Van Ravesteyn (zoals het museum aanhoudt) of toch iets anders? Gastconservator Saskia Kuus: "We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Van Ravesteyn de enige juiste spelling is. In handtekeningen gebruikt Jan zelf namelijk ook de variant Ravesteijn. In de zeventiende eeuw was er nog geen uniforme spelling en voor de straat is waarschijnlijk een negentiende-eeuwse variant aangehouden." Kortom: beide varianten zijn mogelijk, maar verwijzen naar dezelfde schilder.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt met hulp van de wijkmanager vanuit de Gemeente Den Haag.