Museum organiseert (besloten) avondprogramma voor nazaten van Cupido

Op donderdag 21 juni van 16.30 tot 19.30 uur organiseerde het Haags Historisch Museum een speciale avond naar aanleiding van de nieuwe plek die het verhaal van Cupido en Sideron krijgt in de vaste opstelling.

De twee van oorsprong Afrikaanse kinderen werden in de 18e eeuw in slavernij geschonken aan stadhouder Willem V. Het levensverhaal van de jongens stond tot begin dit jaar centraal in de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof. Sideron bleef waarschijnlijk zijn hele leven vrijgezel. Cupido daarentegen trouwde en stichtte een gezin. Vermoedelijk stammen er honderden Nederlanders van hem af. Dankzij het onderzoek van kunsthistorica Esther Schreuder zijn een aantal van hen bekend. Het museum nodigde de nazaten van Cupido uit om elkaar op deze avond te ontmoeten. Ook Nederlandse nazaten van andere tot slaaf gemaakte mensen waren uitgenodigd.

De (besloten) avond bestond uit een inhoudelijk programma over het leven van Cupido en de nazaten kregen de gelegenheid zelf hun verhaal te delen voor opname in de verhalencollectie van het museum. Het werd een speciale avond! Bekijk hieronder het verslag van Omroep West:

Lees ook: Haags Historisch Museum ontdekt nazaten van Afrikaanse bediende Cupido