Archeologische schat gepresenteerd in Haags Historisch Museum

Vanaf dinsdag 25 november a.s. presenteert het Haags Historisch Museum i.s.m. de afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag een zeldzame Romeinse schatvondst. De vondst, een Romeins potje met maar liefst 107 munten en 6 armbanden, werd gevonden bij opgravingen aan de Rotterdamse baan.

De munten dateren uit de tijd van keizer Nero en keizer Marcus Aurelius. Er zitten ook zeldzame munten tussen, bijvoorbeeld die van een keizer die maar 3 maanden heeft geregeerd: keizer Otho. Met deze schatvondst is het aantal Romeinse muntvondsten in Den Haag verdubbeld. Waarom de munten destijds bij elkaar in één pot zijn begraven blijft giswerk. Wellicht was het vanwege dreiging voor invallen of ander gevaar, of misschien was het meer bedoeld als ‘appeltje voor de dorst’. De vondst is in het museum te zien t/m 18 april 2015, de Dag van de Haagse Geschiedenis.