Overdracht Aids Memorial Quilts aan het museum

In aanloop naar Wereld Aidsdag (1 december) werden op maandag 27 november 2017 drie AIDS Memorial Quilts door de Stichting NAMENproject aan het Haags Historisch Museum overgedragen. De overdracht vond plaats tijdens een bijeenkomst in het museum in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Hiv Vereniging, regio Haaglanden, het Buddy Netwerk en overige betrokkenen.

Quilts met een Haagse link

De AIDS Memorial Quilt is ontstaan in 1987 in San Francisco en is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) met namen en symbolen voor mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids. Acht naamvlaggen worden zó aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3.80 bij 3.80 meter. Samen vormen deze blokken één grote lappendeken, oftewel dé Quilt. Het van oorsprong Amerikaanse initiatief bereikte uiteindelijk ook Nederland. Een drietal quilts uit dit ensemble met een Haagse link (de blokken 17, 18 en 26) zijn nu in de collectie van de stad opgenomen.

Eén van de quilts nu te zien in het museum

Dankzij deze schenking kan het museum het verhaal van de stad in al zijn diversiteit nog beter vertellen. Het museum presenteert één van de quilts en bewaart de overige twee zorgvuldig in het depot.