Nieuws

29-11-2017

Overdracht Aids Memorial Quilts aan het museum

In aanloop naar Wereld Aidsdag (1 december) werden op maandag 27 november 2017 drie AIDS Memorial Quilts door de Stichting NAMENproject aan het Haags Historisch Museum overgedragen. De overdracht vond plaats tijdens een bijeenkomst in het museum in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Hiv Vereniging, regio Haaglanden, het Buddy Netwerk en overige betrokkenen.

Lees meer
22-11-2017

Kaartverkoop rondleidingen Paleis Kneuterdijk in 2018 van start op 27 november

Wegens het grote succes van de samenwerking met Paleis Kneuterdijk in het afgelopen jaar organiseert het Haags Historisch Museum ook in 2018 weer maandelijkse rondleidingen. De online kaartverkoop voor de rondleidingen van januari t/m juni 2018 start op maandag 27 november om 10:00 uur.

Lees meer
04-10-2017

Terugblik: publieksevent Afrikaanse sporen in Den Haag

Op zaterdag 23 september 2017 vond een bijzonder publieksevenement plaats in het Haags Historisch Museum: Afrikaanse sporen in Den Haag. We vroegen muzikanten, sprekers, een storyteller en choreograaf om aan de slag te gaan met het verhaal van Cupido en Sideron, twee jongens uit Curaçao en Guinee die op 8-jarige leeftijd in slavernij aan het Haagse hof werden geschonken. Het resultaat: een middag vol indrukwekkende optredens, een kleurrijke workshop, inspirerende lezing én mooie reacties van bezoekers. De tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof is nog t/m 28 januari 2018 te bezoeken.

Lees meer
13-09-2017

Haags Historisch Museum ontdekt nazaten van Afrikaanse bediende Cupido

Het Haags Historisch Museum is erin geslaagd om verschillende afstammelingen te traceren van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido, die werkzaam was aan het hof van stadhouder Willem V. Als voorbereiding op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof ging het museum op zoek naar nazaten van deze in 1806 overleden man en ontdekte verrassend genoeg dat zij in de buurt van Den Haag wonen. Het onderzoek van gastconservator Esther Schreuder vormde de basis voor deze zoektocht.

Lees meer
06-07-2017

Stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen langer te zien

Het hedendaagse stadsgezicht van Den Haag, gemaakt door Casper Faassen, blijft langer te zien in het Haags Historisch Museum. Het schilderij zal tot en met 3 september 2017 tentoongesteld blijven in zaal 1, zij aan zij met het zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Jan van Goyen.

Lees meer
29-03-2017

Bewoners Schilderswijk bezoeken Van Ravesteyn-tentoonstelling

Veel buurtbewoners kennen de Van Ravesteinstraat in de Haagse Schilderswijk wel, maar hebben geen idee naar wie deze straatnaam eigenlijk verwijst. Wie was deze schilder? Om dat te ontdekken, nodigde het Haags Historisch Museum de bewoners van de Schilderswijk (en in het bijzonder de Van Ravesteinstraat) uit voor een gratis bezoek aan de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn'.

Lees meer
28-03-2017

Stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen tijdelijk in Haags Historisch Museum

Van 8 april t/m 9 juli 2017 toont het Haags Historisch Museum een hedendaags stadsgezicht van Den Haag door Casper Faassen (Leidschendam, 1975). Faassen werkt in het spoor van de 17de-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten. Zijn Gezicht op Den Haag wordt dan ook gepresenteerd naast het bijna 6 meter brede stadsgezicht dat Jan van Goyen in 1650/1651 maakte en dat een van de topstukken van het museum is.

Lees meer
15-03-2017

Bijzondere puzzel geschonken aan het museum

Onlangs heeft het Haags Historisch Museum een mooie schenking in ontvangst mogen nemen: een legpuzzel van een voedseldropping boven Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, waarvan - voor zover bekend - nog maar weinig exemplaren in gave staat over zijn.

Lees meer
28-12-2016

Geslaagde eerste editie Café MijnDenHaag*

Speciaal voor deelnemers aan het project MijnDenHaag* organiseerde het Haags Historisch Museum i.s.m. Riboet Verhalenkunst op 12 november 2016 Café MijnDenHaag*, een avondprogramma met muziek en theater.

Lees meer
15-12-2016

Haags Historisch Museum viert 30-jarig bestaan met vernieuwd museumcafé

Het Haags Historisch Museum bestaat op vrijdag 16 december precies dertig jaar. Om dit jubileum én de komst van een vernieuwd museumcafé te vieren, trakteert het museum de hele maand december op een gratis tweede kopje koffie of thee.

Lees meer
01-12-2016

Haags Historisch Museum verwerft schilderij van Gerard Hoet


Op een veiling van Christie’s in Parijs heeft het Haags Historisch Museum het familieportret van de familie Quarles van de zeventiende-eeuwse schilder Gerard Hoet (1648-1733) kunnen aankopen. Het schilderij toont Pieter Quarles met zijn echtgenote Cornelia Splinter van Loenersloot, hun twee kinderen en een bediende. Op de achtergrond is de buitenplaats Vrijburg (bij Voorburg) afgebeeld die in het bezit was van de familie.

Het schilderij vormt een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum en zal voor het eerst te zien zijn op de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm die het Haags Historisch Museum vanaf 29 april 2017 organiseert. Op deze tentoonstelling gaat het museum in op de vraag hoe arm en rijk met en naast elkaar leefden in Den Haag, vanaf de 17de eeuw tot nu.

Lees meer
25-02-2016

Uitslag bezoekerspoll 'Held op Sokkel'


Op 14 februari eindigde onze tentoonstelling 'Held op Sokkel', waarin we een tiental helden uitlichtten van wie in Den Haag een standbeeld te vinden is. Aan het einde van de tentoonstelling stelden we bezoekers twee vragen: wie is de grootste held in deze tentoonstelling en van welke held wordt nog een standbeeld gemist?

Lees meer
10-02-2016

Win een VIP-arrangement voor 5 maart

Den Haag was in de jaren 50 en 60 dé pophoofdstad van Nederland. Zou het niet leuk zijn om nog één keer die legendarische periode mee te maken? Laat ons op Facebook weten met wie jij dit wilt beleven en maak kans op een VIP-arrangement voor 2 personen op zaterdag 5 maart!

Lees meer
05-11-2015

Museumraad van start


Op 3 november kwam de allereerste Museumraad bij elkaar in het Haags Historisch Museum. De deelnemers maakten kennis met elkaar en het museum, namen een eigen topstuk mee en kregen hun eerste opdrachten mee naar huis.

Lees meer
07-10-2015

Combiticket Art The Hague (7 t/m 11 oktober)


Van 7 tot en met 11 oktober vindt de kunstbeurs Art The Hague plaats in de Fokker Terminal. Samen met het Haags Historisch Museum, Art The Hague, het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum is een speciaal combiticket ontwikkeld. U ontvangt dit ticket gratis bij betalend bezoek aan ons museum of één van de andere instellingen.
Lees meer
27-03-2015

Nieuw in de collectie: buste


Dankzij een bijdrage van het Sebastiaan Genootschap heeft het Haags Historisch Museum een originele buste van het Nationaal Monument Plein 1813 kunnen verwerven. De vrouwelijke buste is een allegorie op ‘de Geschiedenis’ naar een ontwerp van Jaques Jaquet (183—1898). Het beeld sierde het bekende monument dat in 1869 werd opgericht ter herdenking aan de landing van Koning Willem I op Scheveningen in 1813.

Lees meer
29-01-2015

Jaar van het industrieel erfgoed in Den Haag


Van 1 mei t/m 31 december 2015 staat Den Haag in het teken van Made in The Hague.

Lees meer
24-11-2014

Archeologische schat gepresenteerd in Haags Historisch Museum


Vanaf dinsdag 25 november a.s. presenteert het Haags Historisch Museum i.s.m. de afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag een zeldzame Romeinse schatvondst. De vondst, een Romeins potje met maar liefst 107 munten en 6 armbanden, werd gevonden bij opgravingen aan de Rotterdamse baan.

Lees meer