MuseumJeugdUniversiteit

Het Haags Historisch Museum doet ieder voor- en najaar mee met de MuseumJeugdUniversiteit. Speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben we een reeks interessante colleges samengesteld!

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij het Haags Historisch Museum kost € 20,- (voor vier colleges). Het voorjaarsprogramma 2018 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl.

Hoe zag een dierentuin er 250 jaar geleden uit?

zondag 11 februari 2018

Zebra’s, slangen en zelfs een orang-oetan in Den Haag? In de achttiende eeuw vond je ze in de dierentuin van stadhouder prins Willem V. Sommige dieren kregen een naam, zoals de Aziatische olifantjes Hans en Parkie. Hoe zag de dierentuin eruit en hoe kwamen de dieren daar? En mochten gewone mensen er ook een kijkje nemen? Kom luisteren naar historicus Jeroen Bos.
Locatie: Haags Historisch Museum

Hoe woon je in een poppenhuis?

zondag 11 maart 2018

De Haagse jonkvrouw Lita de Ranitz leefde 100 jaar geleden en was gek op poppenhuizen. Ze verzamelde de mooiste exemplaren, met alles erop en eraan. Kan jij aan haar poppenhuizen zien hoe rijke mensen vroeger leefden? Ook bezoek je Museum Bredius (aan de overkant) om een historisch herenhuis op ware grootte te bekijken. Lijken het poppenhuis en dit het echte huis op elkaar? Ontdek het samen met kunsthistorica Karen de Moor.
Locatie: Haags Historisch Museum

Wie zaten er in de oorlog in het Oranjehotel?

zondag 8 april 2018

In Scheveningen staat het Oranjehotel. Dat klinkt misschien als een gezellige of koninklijke plek, maar dat was het helemaal niet, het was een gevangenis! Waarom heette het tijdens de Tweede Wereldoorlog dan toch Oranjehotel? En voor wie was het bedoeld? Riccardo Sietsma doet onderzoek naar wat hier gebeurd is en gaat jullie er alles over vertellen.
Locatie: Museum de Gevangenpoort

Hoe crimineel was Coornhert?

zondag 13 mei 2018

‘Boeventucht’, zo heet het boek dat Dirck Volkertsz. Coornhert 450 jaar geleden schreef toen hij zat opgesloten in de Gevangenpoort. In die tijd waren lijfstraffen heel gewoon. Coornhert wilde daar met zijn boek iets aan veranderen. Is dat gelukt? Hoe worden misdadigers tegenwoordig gestraft? En: waarom zat Coornhert eigenlijk gevangen? Marco van Baalen is directeur van Museum de Gevangenpoort en kan al je vragen beantwoorden.
Locatie: Museum de Gevangenpoort