MuseumJeugdUniversiteit

Het Haags Historisch Museum doet ieder voor- en najaar mee met de MuseumJeugdUniversiteit. Speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben we een reeks interessante colleges samengesteld!

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij het Haags Historisch Museum kost € 20,- (voor vier colleges). Het voorjaarsprogramma 2019 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl.

10 februari: 'Hoe snel ging de 'intercity' in de Gouden Eeuw?

De trekschuit was hét openbaar vervoer van de Gouden Eeuw. Deze boot werd door een paard vanaf de oever voortgetrokken. Hoe snel ging dat? En kon je zo door heel Nederland reizen? Ontdek samen met historicus Marloes Wellenberg de trekschuit, de ‘intercity’ van de Gouden Eeuw.

Locatie: Haags Historisch Museum

10 maart: Deed schelden pijn in de Middeleeuwen?

Met schelden kan je iemand behoorlijk kwetsen, maar doet het ook pijn? In de Middeleeuwen vonden ze van wel. De straf die je ervoor kreeg, kon dezelfde zijn als wanneer je iemand had geslagen. Martine Veldhuizen is literatuur- en cultuurhistoricus en schreef erover in haar boek De ongetemde tong. In de middeleeuwse Gevangenpoort vertelt zij je alles over dit onderwerp.

Locatie: Museum de Gevangenpoort

14 april: Hoe schakel je als kind een advocaat in?

Alle kinderen hebben rechten. Deze rechten staan in wetten en verdragen. Stel: je hebt (per ongeluk) iets strafbaars gedaan. Wat doe je dan? Hoe schakel je een advocaat in? Nathalie Simons is advocaat en oprichter van het kinderrechtkantoor, het eerste advocatenkantoor voor kinderen in Nederland. In welke rechtszaken heeft zij kinderen bijgestaan? En konden kinderen vroeger ook bij een advocaat terecht?

Locatie: Museum de Gevangenpoort

19 mei: Wanneer ben je arm?

Overal in de wereld is armoede, ook in Den Haag. Wanneer ben je eigenlijk arm? En zijn er nu net zo veel arme mensen als vroeger? Jaswina Bihari-Elahi is cultuurwetenschapper en onderzoekt armoede in Den Haag. Hebben arme mensen geen werk of betekent het veel meer dan dat? En hoe werd daar vroeger over gedacht, bijvoorbeeld in de Gouden Eeuw?

Locatie: Haags Historisch Museum

Beeld: Kim Verkade - Creative Imaging