Typisch Haags! (groep 5 t/m 8)

Het koningshuis, hof en dorp, rechtspraak en politiek... Den Haag heeft het allemaal! Ontdek hoe Den Haag is ontstaan en uitgegroeid tot de huidige, grote stad. Aan de hand van voorwerpen en schilderijen krijgen de leerlingen een compleet plaatje van de stad.

De leerlingen leren meer over de stad waar ze wonen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het dorp Den Haag en het hofgebied? En als je ergens hoort, "Den Haag zegt...", waar gaat dat dan over? Wat maakt Den Haag zo'n bijzondere stad ten opzichte van andere steden? De les wordt begeleid door een museumdocent. Het luisteren en ontdekken wordt afgewisseld met actieve spelelementen. Op deze manier wordt de geschiedenis van de stad steeds meer 'eigen'.

Onderwerpen die in elk geval aan bod komen tijdens deze les zijn:

• het Koningshuis
  • Hof en dorp
  • Het ontstaan van de Haagse kleuren en de Haagse ooievaar
  • Den Haag en de politiek

• Kosten: € 4,00 per leerling (max. 1 begeleider per 15 leerlingen)
  • Duur: 75 minuten
  • Voorbereiding
  • Voorafgaand aan de museumles kunnen de leerlingen de website www.haagsetijden.nl bekijken. Door de quiz te doen testen ze hun kennis over de Haagse geschiedenis.
  • Kerndoelen
    • Nederlandse taal (kerndoelen 1 • 2)
    • Oriëntatie op jezelf en op de wereld in tijd en ruimte (kerndoel 47 • 51 • 53)
    • Kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 55 • 56)
      Bron: Kerndoelen boekje OCW
  • Boeken via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 - 312 30 65.