KING BI: muzikale & interactieve voorstelling door TAFEL VAN VIJF in samenwerking met het Haags Historisch Museum

Willem II en het Haags Historisch Museum

Willem II en Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij woonde aan de Kneuterdijk – delen van zijn paleis staan er nog steeds - en ondertekende hier in 1848 de voor onze democratie zo belangrijke grondwet. Het gebouw van het Haags Historisch Museum aan de Hofvijver was een voor hem zeer vertrouwd beeld.

Hoe bijzonder is het om juist op deze historische locatie, om de hoek van de Kneuterdijk en het Binnenhof, de persoonlijke kwellingen van een oer-Haagse koning te ervaren. En die ervaring te combineren met een rondleiding waarbij je leert kijken naar je eigen stad met een 19de-eeuwse blik.

Voorstelling

King Bi gaat over het roerige leven van Koning Willem II. Een intieme voorstelling met live muziek van Bob Dylan. over de begindagen van onze democratie. De thema’s vrijheid en (homoseksuele) liefde staan centraal.

Het is 1848 en Koning Willem II staat op een kruispunt in zijn leven. Hij is ernstig ziek en er dreigt een revolutie. Wat moet hij doen? Kiezen voor het volk of kiezen voor de belangen van zijn familie? Tot overmaat van ramp worstelt de koning met zijn seksuele geaardheid.

In zijn gedachten praat hij met zijn overleden vriend adjudant Alexander Gordon. Alexander is tijdens de Slag bij Waterloo overleden en is sindsdien zijn stille geliefde. Samen kijken zij terug op Willems leven. Zijn roerige jeugd, het gearrangeerde huwelijk met Anna Paulowna en zijn rol in de Slag bij Waterloo. Samen bezingen zij de onbereikbare liefde met nieuw gearrangeerde nummers van Bob Dylan.

King Bi is een dynamische en interactieve voorstelling!

De rondleiding in en in de buurt van het Haags Historisch Museum geeft de leerlingen inzicht in de tijd en de omgeving waarin Willem II leefde. Aan de hand van bijzondere schilderijen, afbeeldingen en monumenten wordt zijn verhaal verteld.

Motiviatie

Willem II is een belangrijke figuur in de geschiedenis van ons land. Hij tekende in 1848 een nieuwe grondwet, waarmee de vrijheid van alle Nederlanders werd gewaarborgd. Maar de koning was tegelijkertijd een man met een groot persoonlijk drama; hij had homoseksuele gevoelens en dat was een schande.

Omdat homoseksualiteit op middelbare scholen nog steeds een lastig te hanteren onderwerp is, wil Tafel van Vijf met dit koninklijke verhaal bijdragen aan de bespreekbaarheid ervan. Ben je vrij om de liefde te kiezen die je wil? Als je dat niet kan, wat gebeurt er dan met je? Is liefhebben wie je wil ook vrijheid?

Voor wie

De voorstelling is geschikt voor leerlingen vanaf het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs. De voorstelling wordt gespeeld voor maximaal 60 leerlingen per voorstelling. Voor het VMBO een maximum van 30 leerlingen i.v.m. het nagesprek. Twee voorstellingen per dag mogelijk.

Praktische informatie en reserveren

• 1 uur voorstelling en 1 uur rondleiding (inclusief nagesprek).
  • Starttijden om 11.00 en 13.30 uur
  • Te boeken op 16,17, 23 en 24 mei 2019
  • Neem contact op met Fay Boyer via fay@tafelvanvijf.nl of 06-54663252. Of kijk voor meer informatie over King Bi kijk op de website van Tafel van Vijf: www.tafelvanvijf.nl