Stadswandelingen

Emotietrip (onderbouw)

Duistere, waargebeurde verhalen, bij de Hofvijver en op het Binnenhof. De beul op het schavot, boze schutters, een woedende menigte… met één druk op de knop komen ze tot leven!

De emotietrip is een audio-stadswandeling langs historische onheilsplekken van Den Haag, inclusief een routeboekje. Er wordt gestart samen met een gids in het museum. Hier wordt gekeken naar een plattegrond uit 1570 en wordt er besproken wat er veranderd is door de jaren heen. Daarna gaan de leerlingen zelfstandig de wandeling lopen. U kunt er voor kiezen om de leerlingen in eigen tempo rond te laten lopen, of met elkaar als groep te lopen.

 • Duur: 45 minuten.
 • Kosten: €4,00 per leerling (incl. routeboekje)
 • Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
 • Voor meer informatie belt u 070 - 346 08 61 of mail info@gevangenpoort.nl

Rondje Hofvijver (eerste en tweede klas)

Wilt u een bezoek brengen aan de musea rond de Hofvijver? Maar liever zonder museumdocent of begeleiding vanuit het museum? Boek dan de papieren wandeling: rondje Hofvijver.

Rond de Hofvijver in Den Haag is geschiedenis geschreven. Met het boekje "Rondje Hofvijver" lopen de leerlingen rond de Hofvijver en bezoeken het Haags Historisch Museum, Mauritshuis en de Galerij Prins Willem V. Daarbij maken ze opdrachten en leren ze over de geschiedenis van het Hofvijvergebied. Op afspraak en tegen extra betaling is ook Museum de Gevangenpoort te bezoeken.

 • Kosten: €1,00 per leerling.

De Stad Geschonden. Den Haag in de Tweede Wereldoorlog

Vier wandelroutes met opdrachten door vier Haagse buurten. Ontdek het verhaal van de buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

TIP 1: omdat de routegidsjes veel tekst bevatten, raden wij aan de wandeling van tevoren in de klas door te nemen. Gebruik hierbij eventueel de multimediatours (voor smartphone)via www.haagshistorischmuseum.nl/wandelroutes, maar let op: de multimediatours verschillen op sommige punten met de pdf-bestanden die u hier kan downloaden.

TIP 2: trek goede schoenen aan! De route door Duindorp is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn; een groot deel van de route gaat via zand(paden) door de duinen.

Bomen- en Bloemenbuurt (startpunt: Fahrenheitstraat 70)

Duindorp (startpunt: Tesselsestraat)

Joodse buurt (startpunt: Paviljoensgracht 20-24)

Landgoed Clingendael (startpunt: Laan van Clingendael)

Themawandelingen

Vul uw museumles aan met een wandeling rondom de Hofvijver. Met een gids bezoeken de leerlingen de plekken waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld. We bieden vier themawandelingen aan:

 • Geschiedenis van het Binnenhof
  De leerlingen ontdekken hoe een kasteel aan een duinmeertje is uitgegroeid tot politiek bolwerk van ons land.

 • Het Binnenhof als Middeleeuws kasteel
  De leerlingen ontdekken de restanten van het indrukwekkende kasteel.

 • Den Haag heeft gesproken
  Het verhaal van Den Haag als stad van Vrede en Recht. Wandeling langs gebouwen rondom het Binnenhof.

 • Langs Haagse paleizen
  Wandelen langs de mooiste stadspaleizen van Den Haag, zoals Kneuterdijk, het Lange Voorhout en het Binnenhof.

De themawandelingen duren 60 minuten en kosten €4,00 per leerling. Voor meer informatie belt u 070 - 346 08 61 of mail info@gevangenpoort.nl