Op bezoek bij Betsie (groep 3 en 4)

Ontdek de geschiedenis aan de hand van de dagelijkse bezigheden van Betsie, het onhandige dienstmeisje van jonkvrouw Lita de Ranitz in het jaar 1900. Tussen Betsie en de mevrouw zijn grote verschillen. De één is namelijk arm, de ander is rijk.

Hoe bepaal je of iemand rijk of arm was? Dat doen de leerlingen aan de hand van een grote mand vol met voorwerpen. Welke spullen hoorden bij rijke mensen en welke bij arme? De leerlingen leren op een andere manier te kijken naar voorwerpen. Ook leren ze over uitvindingen van honderd jaar geleden, die nu heel gewoon waren maar toen heel bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit en de stofzuiger, maar ook WC-papier.

Deze museumles is speciaal ontwikkeld voor de leerlingen van groep 3 en 4 van het basisonderwijs. De leerlingen hebben inmiddels tijdsbesef en begrijpen wat 'vroeger' is. Bij deze museumles gaan we wat dieper in op de tijd waarin Betsie leefde, aan de hand van de poppenhuiscollectie van Lita de Ranitz.

• Kosten: € 4,00 per leerling (max. 2 begeleiders per 15 leerlingen)
  • Duur: 75 minuten
  • Voorbereiding
    Voorafgaand aan de museumles krijgen de kinderen twee brieven van Betsie. Deze brieven kunnen gebruikt worden in de klas voorafgaand aan het museumbezoek.
  • Kerndoelen
    • Nederlandse taal (kerndoelen 1 • 2)
    • Oriëntatie op jezelf en op de wereld in tijd en ruimte (kerndoelen 47 • 51)
    • Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 56)
      Bron: Kerndoelen boekje OCW
  • Boeken via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 - 312 30 65.