Gezichten van de Gouden Eeuw

Jan van Ravesteyn was tijdens de Gouden Eeuw de meest gewilde portretschilder binnen Den Haag. Hij maakte portretten van onder meer rijke particulieren, het stadsbestuur en de schutterij. Welke figuren zijn er afgebeeld, wat zeggen deze schilderijen over die tijd en hoe ging Van Ravesteyn te werk? Hoe maak je zelf eigenlijk een portret? Dat ontdek je allemaal tijdens deze les.

Ontdek de portretten

Bij deze les kan gekozen worden uit twee opties:

1. Museumles: de leerlingen bekijken samen met een museumdocent de portretten van Jan van Ravesteyn in het museum.
  2. Workshop portretschilderen: de leerlingen bekijken eerst samen met een museumdocent de portretten van Jan van Ravesteyn in het museum. Daarna gaan ze zelf aan de slag en schilderen ze een eigen portret.

Ook kunt u een gratis educatieposter bij ons aanvragen, die precies uitlegt hoe het schilderen van een portret in zijn werk gaat. Leuk voor in de klas! We nodigen de leerlingen van harte uit om hun creatie met ons te delen op social media (met de hashtag #portretHHM).

• Kosten:
    • Museumles: €4,00 per leerling (duur: 1 uur)
    • Museumles + schilderworkshop (incl. materialen): €6,00 per leerling (duur: 1,5 uur)
  • Geschikt bij de vakken geschiedenis, kunstonderwijs en CKV.
  • Boeken via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 - 312 30 65.

Deze lessen zijn ontwikkeld bij de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn' (van 26 november 2016 t/m 9 april 2017 in het Haags Historisch Museum). Ook na de looptijd van deze tentoonstelling zijn de lessen nog te boeken - het museum toont namelijk permanent schilderijen van Jan van Ravesteyn.