Activiteiten voor kinderen

Speciaal voor kinderen die het Haags Historisch Museum met hun familie (en niet met school) bezoeken, hebben we allerlei leuke speurtochten en activiteiten.

Workshops

We organiseren regelmatig creatieve kinderworkshops tijdens de schoolvakanties. Zo is er op 2 mei een workshop 'Hoeden en petten maken'. Bekijk de agenda of meld je aan voor de kidsnieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Zelf ontdekken

In het weekend en in de Haagse schoolvakanties kunnen kinderen in de Salon en op de Ontdekzolder terecht. Op de Ontdekzolder zijn kinderen de baas: ze komen alles te weten over het leven rond 1900 door het zelf uit te proberen. Zo is er een verdwenen-geluiden-quiz, een auto die aangeslingerd moet worden, oude schoolbankjes en een echte telefooncentrale. In de Salon kunnen kinderen kleuren, een film bekijken over het jaar 1900 en spelletjes spelen. Ook kun je op de binnenplaats spelletjes doen: probeer maar eens te steltlopen of speel net als vroeger met een diabolo, krijt of springtouw!

Speurtochten en kijktochten door het museum

  • Een Spinnensafari met Simon Smalpoot: met de speurtocht van Simon de Spin kunnen de kinderen alles op een spannende manier ontdekken, en gaan zij het hele museum door. Voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • Speuren met de Haga rapper: met deze speurtocht komen kinderen door middel van raps achter de geheimen van verschillende collectiestukken in onze vaste presentatie Typisch Haags. Voor kinderen vanaf 8 jaar.
  • Oog voor detail: Een kijktocht speciaal gemaakt bij de tijdelijke tentoonstelling die op dit moment in het museum te bewonderen is (van 26 november t/m 9 april 2017: 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn'. Zoom in en uit en zoek bij elk detail de echte museumvoorwerpen.

Het Kinderspoor

Het Kinderspoor bestaat uit een aantal elementen in de vaste collectie van het museum. Op een speelse wijze leren de kinderen over typisch Haagse aspecten zoals het koningshuis, de ooievaar en de leeuw, arm en rijk en Haagse kunstenaars door de eeuwen heen.

MuseumJeugdUniversiteit

Het Haags Historisch Museum doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit. We organiseren een reeks Maak zelf een portretcolleges aan voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. De colleges, die een uur duren, gaan over leuke, gekke, bijzondere of interessante onderwerpen, waarbij de collectie van het museum het uitgangspunt vormt. Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Maak zelf een mooi portret

Ben je door het bekijken van de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw' geïnspireerd geraakt en wil je zelf aan de slag? Haal dan een kokertje met mooie kleurtjes en krijtjes op bij de kassa en gebruik onze poster met tips om een portret te maken. Is je tekening mooi geworden? Maak er dan een foto van en deel hem op Facebook of Instagram (#portretHHM) met ons!

Meld je aan voor de speciale kidsnieuwsbrief!