Kinderactiviteiten

Speciaal voor kinderen die het Haags Historisch Museum met hun familie bezoeken zijn er allerlei leuke speurtochten en activiteiten. Ga je mee op ontdekkingstocht in het museum?

Workshops

We organiseren regelmatig creatieve kinderworkshops en familierondleidingen tijdens de schoolvakanties. Bekijk de agenda of meld je aan voor de kidsnieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Zelf ontdekken

In het weekend en in de Haagse schoolvakanties kunnen kinderen in de Salon en op de Ontdekzolder terecht. Op de Ontdekzolder zijn kinderen de baas: ze komen alles te weten over het leven rond 1900 door het zelf uit te proberen. Zo is er een verdwenen-geluiden-quiz, een auto die aangeslingerd moet worden, oude schoolbankjes en een echte telefooncentrale. In de Salon kunnen kinderen kleuren, een film bekijken over het jaar 1900 en spelletjes spelen. Ook kun je op de binnenplaats spelletjes doen: probeer maar eens te steltlopen of speel net als vroeger met een diabolo, krijt of springtouw!

Poppenhuizen

Op het grote poppenhuis van jonkvrouwe Lita de Ranitz raak je eigenlijk nooit uitgekeken. Kleine schilderijtjes en mini-meubeltjes... wat kun jij er allemaal in ontdekken?

Speurtochten en kijktochten door het museum

  • Een Spinnensafari met Simon Smalpoot: met de speurtocht van Simon de Spin kunnen de kinderen alles op een spannende manier ontdekken, en gaan zij het hele museum door. Voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • Speuren met de Haga rapper: met deze speurtocht komen kinderen door middel van raps achter de geheimen van verschillende collectiestukken in onze vaste presentatie Typisch Haags. Voor kinderen vanaf 8 jaar.
  • Oog voor detail: Een kijktocht speciaal gemaakt bij de tijdelijke tentoonstelling die op dit moment in het museum te bewonderen is Zoom in en uit en zoek bij elk detail de echte museumvoorwerpen.

Het Kinderspoor

Het Kinderspoor bestaat uit een aantal elementen in de vaste collectie van het museum. Op een speelse wijze leren de kinderen over typisch Haagse aspecten zoals het koningshuis, de ooievaar en de leeuw, arm en rijk en Haagse kunstenaars door de eeuwen heen.

Ook tijdens de tentoonstelling Glans, glorie en misère, de Gouden Eeuw in Den Haag is er een speciaal kinderspoor, waardoor kinderen op hun manier leren over de Gouden Eeuw in Den Haag. Daarbij kunnen kinderen ook aan de slag met een speciale Gouden Eeuw kleurplaat in het Museumcafé tijdens de tentoonstelling (t/m 27 oktober 2019).

Wil je thuis alvast aan de slag? Download hier de Gouden Eeuw kleurplaat. Gemaakt naar het schilderij van Jan Steen: Riviervismarkt gezien naar het Westeinde (ca. 1652).

Kleurplaat Glans, glorie en misère, de Gouden Eeuw in Den Haag

MuseumJeugdUniversiteit

Het Haags Historisch Museum doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit. We organiseren een reeks colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. De colleges, die een uur duren, gaan over leuke, gekke, bijzondere of interessante onderwerpen, waarbij de collectie van het museum het uitgangspunt vormt. Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Tip: Meld je hier aan voor de speciale kidsnieuwsbrief!