Joods Den Haag - Onderwijsdossier (PO bovenbouw t/m VO onderbouw)

Onderwijsdossier met lessuggesties Joods Den Haag

350 JAAR GESCHIEDENIS VAN JOODS DEN HAAG
Den Haag kende voor de Tweede Wereldoorlog de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam. Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in Den Haag, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse Buurt. In dit onderwijsdossier komen thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor het gruwelijke lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen. Na de oorlog bouwden overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap op. Het onderwijsdossier werpt ook een blik op dit hedendaagse Jodendom in Den Haag.

In dit dossier vindt u:
• Achtergrondinformatie en afbeeldingen
• Suggesties voor lessen, workshops en wandelingen
• Tips voor ander educatief aanbod

Deel 1 - overzicht

Deel 2 - achtergrondinformatie

Deel 3 - lessuggesties

Deel 4 - tips ander educatief aanbod

Dit onderwijsdossier Joods Den Haag, verscheen in augustus 2016 bij de gelijknamige tentoonstelling (van 2 juli 2016 t/m 13 november 2016) in het Haags Historisch Museum.

Museumbezoek
Natuurlijk bent u ook van harte welkom om met uw groep ons museum te bezoeken! Laat de geschiedenis van de stad Den Haag leven door de verhalen, schilderijen en objecten die bij ons te zien zijn.