Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof - Onderwijsdossier (PO bovenbouw t/m VO onderbouw)

Onderwijsdossier met lessuggesties

In de achttiende eeuw waren verschillende Afrikaanse mensen werkzaam als bedienden aan het hof van de Oranjes. Destijds werd het in heel Europa chique gevonden om mensen met een niet-Westers uiterlijk in dienst te hebben. Afrikaanse bedienden gaven een hof internationale allure.

Wie waren deze bedienden? Waar kwamen ze vandaan? Hoe zagen hun levens aan het hof eruit? Wat waren hun taken? En wat was eigenlijk hun status: waren zij tot slaaf gemaakte mensen of waren zij vrije werknemers? Slavernij is in dit onderwijsdossier een belangrijk thema. Het wordt behandeld aan de hand van het levensverhaal van twee donkere bedienden: Willem Frederik Cupido en Guan Anthony Sideron, die in de jaren 1760 als kinderen ‘cadeau’ werden gedaan aan de prins van Oranje, de latere stadhouder Willem V. Zij werkten precies veertig jaar lang in de hofhouding. Hun verhaal staat centraal in dit onderwijsdossier.

Download hier het onderwijsdossier 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof'

In dit dossier vindt u:

• Achtergrondinformatie en afbeeldingen

• Lessuggesties en een wandeling

• Tips voor ander educatief aanbod

Dit onderwijsdossier verscheen in april 2018 naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling die van 21 september 2017 t/m 28 januari 2018 te zien was in het Haags Historisch Museum.

Museumbezoek

Natuurlijk bent u ook van harte welkom om met uw groep ons museum te bezoeken! Laat de geschiedenis van de stad Den Haag leven door de verhalen, schilderijen en objecten die bij ons te zien zijn.