Cultuur aan Zee

De Haagse musea presenteren in het kader van Feest aan Zee van 7 april tot 1 juli 2018 het gezamenlijke programma Cultuur aan Zee. Ervaar welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlaten in Den Haag en zie hoe de stad en de zee met elkaar zijn verbonden.

Vanaf april zetten veertien Haagse cultuurinstellingen een voor de stad essentieel object of onderwerp in de spotlights. Dat gebeurt in de musea, maar ook via een gratis toegankelijke gezamenlijke openluchttentoonstelling op de boulevard. Tegelijkertijd zal Omroep West in de aanloop naar de finale van de Volvo Ocean Race in 12 mini-documentaires laten zien hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar verweven zijn.

Ontdek hoe zout de tranen van Kniertje zijn en wat Michiel de Ruyter te maken heeft met de Volvo Ocean Race. Vergelijk het vissen van nu met vroeger tijden, toen de bomschuiten op het strand lagen. Ontdek hoe kuren en kitesurfen met elkaar verbonden zijn en zie waar Mesdag stond om zijn Panorama te schilderen. Ontdek Den Haag, cultuurstad aan zee!

Tentoonstelling Groeten uit Scheveningen vanaf 30 juni

Van 30 juni t/m 11 november 2018 haalt het Haags Historisch Museum het strand naar de stad met de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. Ga mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van deze populaire badplaats! Je beleeft een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard.

De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart, ga op de foto in badkleding van vroeger en zet zo snel mogelijk een strandstoel in elkaar. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Wist jij bijvoorbeeld dat vrouwen vroeger een strandpyjama droegen, er ooit struisvogels op de boulevard liepen en badgasten zich in zee lieten rijden in een koets?

Je ontdekt het in deze tentoonstelling met altijd-mooi-weer-garantie – vergeet je zonnebril niet mee te nemen!

Over het themajaar Feest aan Zee

De samenwerking Cultuur aan Zee is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het allereerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers daarom een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen.