Corona-collectie: een verzamelproject

Samen met jullie bewaren we een stukje geschiedenis!

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de maatregelen ter bestrijding hiervan verander(d)en het leven in Den Haag radicaal. Om deze uitzonderlijke periode en de impact ervan op de stad voor toekomstige generaties vast te leggen, startten wij in het voorjaar het verzamelproject de Corona-collectie. Met medewerking van honderden stadsbewoners, vrijwilligers en fotografen werd een grote hoeveelheid aan objecten, dagboeken en foto’s samengebracht.

Oproep, dagboeken en fotografie

In een publieke oproep vroegen wij begin april 2020 aan alle stadsbewoners om ons te helpen bij het vastleggen van de coronacrisis in Den Haag. Foto’s en filmpjes van voorwerpen, momenten en gebeurtenissen werden ingezonden. Een selectie van deze inzendingen worden fysiek of digitaal opgenomen in de collectie van ons museum.

Gedurende een periode van 8 weken heeft een groep vrijwilligers een dagboek bijgehouden van hun dagelijks leven in tijden van corona. Teksten, vlogs en tekeningen schetsen individuele en indringende beelden. Onzekerheid en verdriet, maar ook saamhorigheid, creativiteit en (soms zwarte) humor tonen de perikelen van een uitzonderlijke periode.

Om het Haagse straatbeeld en het leven in de stad in tijden van de coronacrisis vast te leggen startte het museum tevens een samenwerking met het Haags Gemeentearchief. Fotografe Sandra Uittenbogaart legde deze periode vast en vereeuwigde de veranderingen in het Haagse leven. Beide instellingen namen 100 representatieve beelden op in hun collectie.

De resultaten van het verzamelproject met alle inzendingen, foto’s, filmpjes en dagboeken zijn te zien in de tentoonstelling Corona-collectie Den Haag (vanaf 3 december).

We hebben ons voor het verzamelproject gefocust op de periode van de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. De Corona-collectie is nu dan ook gesloten voor nieuwe inzendingen.

De Corona-collectie komt tot stand in samenwerking met het Haags Gemeentearchief en Stroom Den Haag.

Bekijk een selectie van de ingezonden foto's hier: