Corona-collectie: een verzamelproject

Doe mee! Corona-collectie: een verzamelproject

Corona-collectie Den Haag: een verzamelproject van onze stad
Help mee om een stukje geschiedenis te bewaren!

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de maatregelen ter bestrijding hiervan veranderen het leven in Den Haag radicaal. Hoe kunnen we toekomstige generaties laten zien wat de Corona-crisis voor Den Haag heeft betekend?

Onze digitale wereld verandert snel, maar objecten en verhalen blijven bestaan.

Daarom vragen wij iedereen in Den Haag om bij te dragen aan een Corona-collectie voor het Haags Historisch Museum. Wat zou het museum volgens jou moeten bewaren? Stuur ons een foto van een voorwerp, of een foto of filmpje van een moment of gebeurtenis die de impact van deze crisis op jou weergeeft. In je persoonlijke alledaagse leven of voor je werk. Zet er een korte beschrijving bij wat dit object of moment voor je betekent. Een selectie van de objecten, foto’s en filmpjes zullen we opnemen in de collectie van het Haags Historisch Museum.

Het Haags Historisch Museum is het geheugen van Den Haag. Help ons, de geschiedenis hier en nu te vast te leggen.

Stuur je foto en je verhaal per email naar: corona@haagshistorischmuseum.nl.

Als je ons foto’s stuurt geef je daarmee toestemming aan het HHM om je foto publiek te maken. Voor een mogelijke toevoeging van het object aan onze collectie zullen we op een later moment contact opnemen.

Inzendingen (selectie)


1:
Fee Golin (17 jaar):
Ik zit in het eerste jaar van de fotografie opleiding van het grafisch Lyceum. We kregen de opdracht om deze bizarre tijd vast te leggen. Ik ben naar Den Haag gegaan en heb daar een serie gemaakt.
2: Mieke Klaver, Quinrina van Hof en Makaria Pfeiffer (Mums): we gingen Hollandse liedjes zingen met de ouderen in de Flat op het Regentesseplein. Helaas kunnen we dat nu niet meer doen beneden in de ontmoetingskamer van de Regenvalk, maar op het terras werkt het ook wel en kunnen we ook 1,5 meter afstand houden. De foto's maakte Piet Gispen en het filmpje activiteitenbegeleidster Monique Pauw.


3: Louis Kaulartz: Het Algemeen Dagblad heeft via een poster in de krant een oproep geplaatst om de krantenbezorger te bedanken voor de dagelijkse bezorging in deze ‘corona tijden’ door de poster bij de brievenbus op te hangen.
4: Frans Schmit: Hier kwam ik een paar keer per week voor een bakkie. Normaal gesproken een vol terras. Door corona nu leeg.


5: Noël Verhaal: Vandaag, 20 april 2020 zit ik lekker even uit de wind in de zon "om de hoek, in mijn buurt" van een "take away biertje" te genieten op het strand. Hoe rijk kan je zijn in deze rottijd...? Leve de ondernemers die de mogelijkheden zien!
6: Birgit Verwer: Corona tekening van mijn zoontje Iver (5 jaar). Gaat over 3 mensen die elkaar niet kennen, geen 1,5 meter afstand houden en het Corona virus krijgen. Ze kijken wel blij want de zon schijnt (= gele streep bovenin) en ze zijn op het strand (blauwe streep onderin is de zee).


7: Wanda Bolte: Ik was vandaag met m'n zusje in het ziekenhuis. Ze heeft een stamceldonatie gedaan en ik was mee voor moral support. Ook al leek het ziekenhuis wel de laatste plek waar ik wilde zijn, gaf het me best een boost. Er was ook een coole actie geregeld. Er lagen stapels met bossen bloemen voor al het ziekenhuispersoneel om mee naar huis te nemen als bedankje.
8: AJ de Niet: Normaal een gezellige drukte op school. Nu zijn alle leerlingen thuis en volgen via internet de les. Stilte hoort niet bij een school. De komende week zal er heel even wat rumoer zijn door eindexamen leerlingen die komen voor de laatste examens. Looproute, check . Protocol, check. Tafeltjes op afstand (twee per leerling), check. Mondkapjes, handgel en doekjes, check! Ik kan niet wennen.


9: Vincent de Boer: Beeldengalerij in tijden van Corona
10: Theo Olierook: Deze pandemie doet mij aan de oorlog denken, die ik heb meegemaakt. Dat waren hetere vuren.

11: Anna de Wit: Mijn ‘Corona-voorwerp’ is een van de katoenen mondkapjes die ik naaide. Ik maakte ze om ons te beschermen, maar vooral ook om op straat een signaal af te geven: ik neem deze situatie heel serieus, hou voldoende afstand!
12: Frank van Deutekom: Hamsterwoede - chips zijn op.


13:
M.A.C.W. Van Lit-Pieterse:
Activiteiten houden iedereen bezig.
14: Joost van Woerden: Het draait in deze tijd allemaal om zorgdragen en zorgen die mensen hebben over de toekomst. Dit grafische ontwerp is ontstaan uit deze gedachten.


15:
Marco J. Debets:
Onlangs heb ik foto’s gemaakt op de Neherkade en langs de Laak waar het heel erg stil was.
16: Y. Huiskamp: Tegenover het Spinozahuis ligt de Doubletstraat. Normaal een 24/7 economie die nu door corona in total lockdown zit.


17: B.R.H. Zwaal: Mijn apotheek.
18: C. Abels: Wat niet in de Haagse Historie zou mogen ontbreken is de enorme impact, die de coronacrisis heeft op de Viering van 75 Jaar Vrijheid. Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen zijn door de overheid alle groepsbijeenkomsten verboden en mogen theaters, bioscopen, musea, etc. niet open gaan voor publiek. Als gevolg hiervan zijn nagenoeg alle activiteiten van de Haagse Vrijheidsweken 2020 geannuleerd.


19:
T. D. Brussel:
Dit is mijn zoon Graziano hij is meervoudig beperkt ... en hij heeft een geestelijke achterstand met een extreme behoefte aan structuur en regelmaat. Deze foto is thuis in Monster op het balkon genomen, waar hij toe keek hoe andere kinderen buiten speelden en hij dit lichamelijk door het missen van zijn therapieën niet meer vol hield. Van de hele dag mank lopen ging hij zonder therapie binnen 3 weken weer deels terug in de rolstoel, door krachtverlies en instabiliteit. Wat lijdt tot frustratie, onbegrip, verdriet en eenzaamheid.
20: Raymond en Janey: Wij wilden graag ons steentje bijdragen in deze tijd. We hebben in de 2de lockdown week een spandoek gemaakt om alle mensen een hart onder de riem te steken. Sindsdien hangt het aan de voorbalkon en is het voor iederen zichtbaar. Er zijn heel veel leuke reacties en er worden zelfs foto's gemaakt. Het is mooi om te zien dat zo iets kleins een lach/boodschap kan geven aan de mensen in deze moeilijke, onvoorspelbare tijd


21: Jim van der Meer Mohr: Kraambezoek in tijden van Corona in de Obrechtstraat.
22: Vincent Malafronte: Spandoek bij de ingang van de corona-poli bij HMC Westeinde. Niet van persoonlijke betekenis voor mij, maar wel duidend voor de crisis in zijn algemeen.

23: Yvonne van Kuijk: Door Corona kom je erachter hoe vanzelfsprekend het is om je ouders te bezoeken en te knuffelen en dat dit ineens beter niet gedaan kan worden. Social Distancing heet dat nu. De oplossing lag in het FaceTimen en ik was heel blij dat mijn moeder van 81 al aardig overweg kan met haar Iphone en Ipad zodat we elkaar toch dagelijks ook even kunnen zien. Het vervangt de knuffel niet maar haalt ze toch even dichterbij en ik ben voor hen ook zichtbaar en dichterbij.
24: W.de Wit: Dit is een foto van mijn verjaardag op 29 Maart j.l. Mijn zwager en schoonzus uit Berkel Rodenrijs kwamen mij feliciteren en een bloemetje bij de deur leggen. Lief gebaar.

25: Cristina Martins: Mijn dochter kreeg voor het vak CKV de opdracht een kunstwerk te maken over de corona tijd. Ik zag haar bezig met het schoolwerk vanachter haar laptop en bedacht hoe het zou zijn als je een speciale verzonnen vriendin zou hebben gedurende de tijd dat je binnen zit in deze periode. En hoe je met een beetje fantasie de gekste dingen kan meemaken in en rond het huis als je je fantasie het werk laat doen. Toen ontstond dus QuarantErna, een ietwat hysterische vriendin die er helemaal voor gaat om een geweldige tijd door te maken. Samen met mijn dochter, Minouk Beekman, hebben we haar nu ook een eigen account gegeven op insta (@avonturenmetquaranterna).
26: Veerle Petit: Goedenavond, hierbij deel ik de foto die ik vanmiddag van mijn vader (1944) maakte bij ons op de stoep tijdens ons wekelijkse bijpraatmoment die we houden sinds de Coronaperikelen. Vorige keer wilde hij een ijsje, vandaag een koud biertje. Hij op de stoep, ik in de voortuin: op gepaste afstand.

27: Aline Werner: Grappen uit de Coronatijd.


28: Defne Aktas Türkeli: Wegens de Covid-19 pandemie waren een aantal filialen van de voedselbank tijdelijk gesloten, hierdoor konden minderbedeelde mensen geen pakket krijgen, terwijl ze dit hard nodig hadden. Daarom had Stichting Veli een actie opgezet: met een aantal vrouwen zijn er mondkapjes gemaakt. De mondkapjes konden worden opgehaald in ruil voor een vrijwillige donatie aan de Voedselbank Haaglanden.
29: Clara Spook: Een van de vele mededelingen m.b.t. de corona-crisis die ik op de terugweg van mijn werk tegenkwam in de binnenstad.

30: Zubin van Straaten (11 jaar): Deze foto heb ik gemaakt bij het Noordeinde vorige week. De tekening was gemaakt door kinderen.
31: Mariska Beekhuizen: Op de foto staat mijn dochter Yara die thuiskwam nadat ze gewerkt op de versafdeling van de Jumbo. Haar werk voorziet in rugstickers die ze op de bedrijfskleding kan plakken zodat de klanten bewust worden gemaakt dat ze ook 1,5 meter afstand moeten houden van het winkelpersoneel. Eerder 'bouwde' mijn dochter zich in met karretjes als ze aan het vullen was, door de sticker hoeft dit nu niet meer. Ze vindt het dus erg handig!

32: Susanne van Heemskerck van Beest: Wij hebben een stukje glas in onze vloer waardoor je licht in de kelder krijgt.
Daardoor maakte ik vanmorgen deze (grappige) ‘thuiswerk’ foto.
33: Ursula Methel Garconius: Coronakappies. Zo over straat, een man viel bijna van z'n brommer maar vond het heel grappig.

34: Simone Janssen: Als bruidsfotograaf ben ik momenteel zonder werk en daarom ben ik gister de stad eens in gegaan.
35: Lorraine Groeneveld: Weken geleden, toen we nog grapjes maakten over het virus, plande ik mijn verjaardag. Want dit jaar haal ik de magische 30! En vandaag is het zo ver. Een hele dikke houseparty; helemaal alleen!

36: Noël Verhaal: Woensdag, 1 april kwam onze kleinzoon van bijna 6 jaar zijn opa en oma een "Corona kus" geven in de voortuin, gescheiden door dubbel glas.
37: Maarten van den Hoek: Folder uit Leiden/Leiderdorp mbt Corona.

38: Eva: Ik heb het nog niet aangedurfd maar er zal een moment komen dat ik het kapsel van mijn gezinsleden zelf ga bijknippen. Met een beetje hulp van YouTube misschien? Op hoop van zegen!
39: Vincent Stittelaar: Een leuk initiatief waar ik als Corona slachtoffer graag met een knipoog aan bijdraag. Bij deze mijn eigen meme: mijn eigen spreekwoordelijke vinger naar Corona.

40: Merel van Erpers Roijaards: Ik heb de afgelopen weken mondkapjes gemaakt en de standbeelden in Den Haag omgedaan.
41: Catharina Abels: Quarantaine verjaardagsdiner. Afhaaldiner. Er zat een keurig briefje met opwarminstructies in het tasje. Even later genieten van een quarantaine verjaardagsdiner in het zonnetje in onze eigen achtertuin.

42: Naomi Pijpers: Vandaag zijn we met de kinderen even naar oma gegaan. Vanwege de toestand hebben wij gezwaaid door het raam, om toch oma nog even te kunnen zien ...
43: Eva: Bij de ingang van het park rond de kinderboerderij van Scheveningen.

44: Hans Hemmes: Hagenees Jeffrey Huf voert actie in zijn mini geluidswagen.
45: Sandra Uittenbogaart: Tijdsbeeld van onze samenleving in de coronacrisis (berenjacht).

46: Hendrik Coetzee: Ik ben als kunstenaar in deze periode vooral met "eten" aan de slag gegaan. In de keuken maar ook creatief. Ik denk na over het gehele pad wat producten maken en ook specifiek hoe cruciaal het menselijke contact is op het pad. Denk bijvoorbeeld aan schappenvullers - opeens staan ze met oranje en gele hesjes veel meer in zicht en dus welke belangrijke rol ze spelen. De onzichtbaren worden zichtbaar. Ik noem ze, maar ook bijvoorbeeld de bezorgers, boeren, vrachtwagenchauffeurs "food hero's". Als inwoners van de stad zijn ze een onmisbare schakel. Ik ben bezig om een serie kronen uit houten bestek te maken als trofee en eerbetoon aan deze onzichtbare food hero's.
47: Richard van Gessel: In onze fotozaak Ringfoto Focus op de Thomsonlaan houden we rekening met de RIVM regels en gaan daar toepasselijk mee om!