Poppenhuizen / de 20e eeuw

Vergroot deze foto

Zitkamer en keuken

  • Maker onbekend, 1900-1925
  • Nu te zien op de Poppenzolder

Dit poppenhuis bestaat uit twee vertrekken: links een eenvoudige keuken en rechts de zitkamer van een herenhuis. Beide dateren uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, maar daarbij moet worden aangetekend dat de twee ruimtes diverse oudere elementen bevatten. Ook de kast van het poppenhuis zou zelf iets ouder kunnen zijn.

De keuken heeft geel en grijs geschilderde wanden. De pomp met aanrecht bij het hoge 19de-eeuwse raam heeft een 17de- of 18de-eeuwse vorm. Links voor het aanrecht staat een groen geverfde houten vuilnisbak met een los deksel. Het zilveren fornuis is van het type plattebuis-kachel. Ernaast staat een koperen doofpot uit omstreeks 1800. Veel moderner is het schemerlampje met houten voet en kunststof kap, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

De wanden van de zitkamer zijn beplakt met behangselpapier boven een 'betimmering' van houtnerfpapier. Rechts in de zijwand zit een hoog 19de-eeuws raam. Centraal in de ruimte staan een schouw en een kachel. Voor de schoorsteen hangt een grote spiegel met vergulde metalen rocaille lijst. Aan weerszijden van de schouw hangen twee 19de-eeuwse litho's van Zwitserse berglandschapjes in een vergulde metalen lijst. Het ameubelement in deze kamer bestaat uit stoeltjes, fauteuils en een bank, bekleed met velours façonné en afgezet met passement.

  • Objectnummer: 1960-0259-KPO / 1960-0278-KPO
  • Materialen: diversen
  • Afmetingen (van de kast): 40 x 71 x 31 cm

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Lees meer