Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Zilveren reliëf van N.V. Nationaal Grondbezit, 1897-1922

  • Firma M.J. Goudsmit, 1922
  • Momenteel niet te zien in het museum

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het naamloze vennootschap Nationaal Grondbezit schonken de aandeelhouders op 4 november 1922 dit zilveren reliëf, een presse-papier gevat in malachiet, aan mr. C.P. Zaaijer, president van de Raad van Toezicht. Hiermee wensten zij aan de Directie en de Raad van Toezicht ‘een bewijs van Groote Waardeering [te geven] voor het wijze beleid waarmede zij de vennootschap hebben bestuurd en tot grooten bloei gebracht.’ Naast de datum van oprichting, 4 november 1897, is op het reliëf ook een voorstelling te zien van het hoofdkantoor aan de Laan van Meerdervoort 168a, op de hoek van de Waldeck Pyrmontkade. Na enkele zakelijke successen in onder meer het Statenkwartier en het Benoordenhout verhuist het vennootschap naar dit fraaie, in Jugendstil opgetrokken gebouw dat meer allure uitstraalde dan haar vorige kantoor aan de Boekhorststraat.

In 2017 heeft de Stichting Universitair Historisch Kabinet van de Erasmus Universiteit Rotterdam dit zilveren reliëf aan het museum overgedragen.

Op 4 november 1897 richtte de joodse industrieel en zakenman Isidore Vos met negen anderen het Nationaal Grondbezit op bij notaris Christiaan Noordendorp in Den Haag. In een tijd van aanzienlijke stadsuitbreidingen zou dit naamloze vennootschap zich gaan richten op het verkrijgen, vervreemden, verhuren en exploiteren van onroerend goed binnen Nederland. Hiervoor werkte het Nationaal Grondbezit samen met bedrijven die eenzelfde doel hadden en was het betrokken bij de oprichting van verschillende bouwgrondmaatschappijen. Het vennootschap was gevestigd in het hart van de oude Haagse binnenstad, op de Nieuwe Molstraat 56a, maar door de geleidelijke groei in werkzaamheden werd het gedwongen te verhuizen naar de Boekhorststraat. Al in het begin van de 20ste eeuw slaagde het bedrijf erin zijn werkterrein uit te breiden tot bijna alle provincies in Nederland. Tegenwoordig is het Nationaal Grondbezit een dochteronderneming van Nagron dat nog altijd actief is op het gebied van vastgoed.

  • Objectnummer: 2017-0001-MME
  • Materialen: Zilver, malachiet
  • Afmetingen: 24 x 18,5 x 4,5 cm (kistje), 18 x 11,5 x 3,5 cm (reliëf)

Literatuur

  • E.C. de Mooij, Honderd jaar onroerend goed. De geschiedenis van Nationaal Grondbezit N.V. 1897-1997 (Den Haag [1997]).
Lees meer