Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Uniform George Maduro

Op 10 mei is het tachtig jaar geleden dat de Slag om Den Haag woedde. In mei 1940 tracht het Duitse leger met luchttroepen de regeringsstad Den Haag te bezetten. De nazi’s willen de regering en koningin Wilhelmina in gijzeling nemen om zo de capitulatie af te dwingen. De grootschalige Duitse luchtaanval op de residentie mislukt en de Nederlandse regering en het staatshoofd kunnen naar Engeland vluchten. In deze Slag om Den Haag speelt de militair George Maduro een heldenrol.

George Maduro wordt in 1919 geboren op Curaçao als enige zoon van een Joodse familie. Op tienjarige leeftijd vertrekt hij naar Den Haag. Eind jaren ’30 studeert hij rechten aan de Universiteit Leiden. Zijn studietijd wordt onderbroken omdat hij in militaire dienst moet. Hij is nog niet afgestudeerd als eind 1939 het Nederlandse leger vanwege de oorlogsdreiging mobiliseert. George wordt benoemd als reserve-tweede luitenant bij de cavalerie.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 dropt nazi-Duitsland parachutisten boven Den Haag om strategische posities in te nemen. Zeven parachutisten verschansen zich in Villa Leeuwenbergh (nu Buitengoed Dorrepaal) vlakbij Den Haag. Ze houden de nabijgelegen tolbrug over de Vliet, die toegang biedt tot de stad, onder vuur. George krijgt bevel om erop af te gaan, met veertien militairen en één mitrailleur. Door de villa met de mitrailleur vanuit verschillende posities te beschieten, geven ze de Duitse soldaten het idee dat ze zijn omsingeld. Bij de villa aangekomen blijken de Duitsers zich in de kelder schuil te houden. Onder zijn leiding word de door de villa veroverd, en worden de Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei sluit Maduro zich aan bij het verzet. Tot twee keer toe wordt hij door de Duitsers opgesloten in de Scheveningse gevangenis (het ‘Oranjehotel’) en na verhoor weer losgelaten. Hij weigert de Jodenster te dragen en duikt onder. In 1943 word hij tijdens een vluchtpoging naar Engeland gearresteerd. Hij overlijdt op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau.

Voor zijn heldhaftige optreden als reserveofficier wordt Maduro in 1946, als enige Nederlander van Antilliaanse afkomst, postuum benoemd tot Ridder der Militaire Willemsorde. Na de Tweede Wereldoorlog stellen de ouders van George Maduro een startkapitaal beschikbaar voor een miniatuurstad die in 1952 in Den Haag word geopend. Madurodam wordt door de familie beschouwd als monument voor hun enige zoon.

Over de Canon van Nederland
Het uniform van Maduro is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster De Tweede Wereldoorlog. De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Van Willem van Oranje tot Willem Drees, van slavernij tot de grachtengordel en van hunebed tot heden. Een groeiend aantal musea zet iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon van Nederland. Meer weten over de Canon, topstukken en activiteiten? Ga naar www.canonvannederland.nl

Lees meer