Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Tronie van Sideron

  • Tirzo Martha, 2017
  • Momenteel niet te zien in het museum

Speciaal voor de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof maakte beeldend kunstenaar Tirzo Martha (Willemstad, 1965) de installatie Tronie van Sideron. De titel verwijst naar de op Curaçao geboren Guan Anthony Sideron (1756-1803). Als kind in slavernij werd hij in de jaren 1760 naar Den Haag gebracht waar hij veertig jaar lang heeft gewerkt als bediende van stadhouder Willem V en diens echtgenote Wilhelmina van Pruisen, zoals te zien is op het schilderij van Hendrik Pothoven. Martha had als doel een beeltenis van Sideron te maken. Het resultaat is geen traditioneel geschilderd portret, maar een driedimensionaal stilleven van uiteenlopende voorwerpen die verwijzen naar het leven van Sideron, het Haagse Hof en Curaçao.

De kandelaar, spiegels en andere gebruiksvoorwerpen symboliseren Siderons taken als kamerdienaar. Een schommel gemaakt van een autoband is een (cliché)beeld van de armoede waarin veel kinderen op Curaçao opgroeien. Het ogenschijnlijk chique behang is in werkelijkheid linoleum, op Curaçao ook wel bekend als ‘armentapijt’. Opmerkelijk is dat het werk ondersteboven hangt. Het is Martha’s manier om onze kijk op het koloniale verleden op zijn kop te zetten. Volgens de kunstenaar moeten wij het leven van Sideron meer vanuit de realiteit van toen bekijken in plaats van onze 21ste-eeuwse oordelen erop los te laten.

Het werk van Tirzo Martha is kleurrijk en vol verbeeldingskracht. Naast installaties maakt hij sculpturen en videowerken en voert hij performances op. Zijn werk is sterk maatschappelijk en politiek geladen. Terugkerende thema’s zijn het slavernijverleden, identiteit, religie, kolonialisme en de schaduwkanten van de postkoloniale Caribische maatschappij, zoals armoede en corruptie. Veel van zijn kunstwerken komen tot stand in samenwerking met anderen, bijvoorbeeld met lokale bewoners, studenten of psychiatrische patiënten. Ook is hij, samen met kunstenaar David Bade, de oprichter van het Institutio Buena Bista (IBB), een vooropleidingsinstituut voor jongeren en een plek voor hedendaagse kunst op Curaçao. Werk van Martha was eerder te bewonderen in verschillende musea binnen en buiten Nederland. Van 3 november t/m 4 februari 2018 vindt in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling No Excuses! plaats.

Literatuur

  • Rob Perrée (red.), Tirzo Martha, I wonder if they’ll laugh when I’m dead (Heijningen 2017) 91-93.
Lees meer