Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Tinnen kan van de firma Meeuws

  • Oud-Hollandse Tingieterij Meeuws en Zn. N.V., begin 20ste eeuw
  • Momenteel niet te zien in het museum

Aan de onderzijde van deze tinnen kan is het merkteken van de Oud-Hollandsche Tingieterij Meeuws en Zoon geslagen: de Haagse ooievaar geplaatst in een cirkel met de bedrijfsnaam daaromheen. Het meesterteken was de garantie van de tingieter dat het product uit zijn werkplaats kwam en van goede kwaliteit was.

De firma Meeuws, tussen 1775-1963 gevestigd in de Schoolstraat in Den Haag, vervaardigde oud-Hollands serviesgoed. Vooral in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was dit soort versierd tinwerk (siertin) zeer populair en behoorden de producten van deze firma tot de top. Tin was eeuwenlang het materiaal waaruit voorwerpen voor het dagelijks gebruik vervaardigd werden. In de negentiende eeuw nam de productie hiervan geleidelijk af door de opkomst van vooral ijzeren gebruiksvoorwerpen. De toepassing van tin beperkte zich tot het maken van lepels, bordjes, beddenkruiken, thee- en koffiepotten. Pas in de twintigste eeuw kreeg dit materiaal zijn historische waarde en ontstond de voorliefde voor het siertin.

In 1775 gaf het Haagse tingietersgilde toestemming aan Jan Meeuws om een winkel met werkplaats te beginnen aan de westzijde van de Schoolstraat (tegenwoordig nummer 15). Meeuws was getrouwd met de dochter van Jan Druij, de grootste tingieter in het 18de-eeuwse Rotterdam. Zijn schoonvader had een zeldzame verzameling van bronzen gietvormen aangelegd door die modellen op te kopen van opgeheven tingieterijen. Door het huwelijk van diens enige dochter met Meeuws kwam deze collectie in Den Haag terecht. Vijf generaties van de familie Meeuws hebben ervoor gezorgd dat de bijzondere verzameling werd uitgebreid en intact is gebleven. Vooral door het geregeld aanwenden van deze gietvormen is de collectie niet verloren gegaan. Zo werden de oudste modellen inktkokers, in gebruik bij onder meer de Eerste en Tweede Kamer, gegoten in de vormen van Jan Messchaert uit de 17de eeuw. Dat de modellen eeuwen later nog steeds in de smaak vallen, bewijst dat de ontwerpers hun vak goed verstonden. Tegenwoordig is de verzameling gietvormen ondergebracht bij Museum Rotterdam en het Tielse Streekmuseum.

  • Objectnummer: 2017-0001-MMO
  • Materiaal: tin
  • Afmetingen: 18,3 x 12,5 cm

Literatuur

Lees meer