Oranje in de stad / de 18e eeuw

Vergroot deze foto

Portret van prins Willem V

  • Benjamin Samuel Bolomey, 1772
  • Nu te zien in zaal 2

Een statig portret van een jonge stadhouder gemaakt door schilder Benjamin Samuel Bolomey. Prins Willem V is hier ten halve lijve afgebeeld volgens dezelfde opzet als op het portret dat hangt in het Westfries Museum in Hoorn. Alleen draagt de stadhouder hier geen harnas omhuld met een hermelijnen mantel, maar een donkerblauw uniformrok met goudgalon. Ook ontbreekt de helm die op het andere werk voor hem is uitgestald. Wel hangen de versierselen van de Orde van de Kousenband aan een blauwe sjerp over zijn linkerschouder en rust zijn rechterhand op een commandostaf. Dit laatste attribuut verwijst naar zijn functie als opperbevelhebber van het Staatse leger. Volgens een bijgevoegd gedrukt stuk perkament is dit portret een geschenk van de prins aan Johan Ernst Hertell. In augustus 1772, het jaar van vervaardiging, wordt deze gouverneur van Namen bevorderd tot generaal-luitenant van het leger. Waarschijnlijk ontving Hertell dit portret ter ere van zijn militaire promotie.

Schilder Benjamin Samuel Bolomey verliet op 12-jarige leeftijd zijn geboortestad Lausanne in Zwitserland om zich in te schrijven aan de Koninklijke Academie voor Schilder- en Beeldhouwkunst in Parijs. Deels vanwege de hevige concurrentie in de Franse hoofdstad vertrok hij in 1761/1762 naar Den Haag. Hier bood de aanwezigheid van het hof van Oranje-Nassau hem interessante mogelijkheden. Zo kreeg Bolomey sinds 1766 geregeld de opdracht de jonge Willem V te portretteren, maar het vervaardigen van officiële stadhoudersportretten bleef voorbehouden aan hofschilder Johan George Ziesenis. In de jaren zeventig ontwikkelden Guillaume de Spinny en Bolomey zich tot toonaangevende portrettisten in de Hofstad. Beiden stonden in de gunst van de prins wat hen een grote en rijke klantenkring in de hele Republiek opleverde. In 1788 maakte Bolomey zijn laatste portret van de stadhouder. Voortaan gaf Willem V de voorkeur aan de jongere Johann Friedrich August Tischbein.

  • Objectnummer: 1894-0009-SCH
  • Materialen: Olieverf op doek
  • Afmetingen: 87,0 x 67,0 cm
Literatuur:
  • Laurent Golay e.a., Benjamin Samuel Bolomey (1739-1819). Een Zwitsers schilders aan het hof van stadhouder Willem V (Zwolle/Den Haag/Prangins 2001).
Lees meer