Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Tegeltableau voorstellende de plateelfabriek Rozenburg

  • N.V. Haagsche Plateelfabriek Rozenburg, schildering door Daniël Harkink, ca. 1895
  • Nu te zien in zaal 3

Dit tegeltableau, bestaande uit 234 tegels, geeft een inkijkje in de bekende Haagse plateelfabriek Rozenburg. Verschillende aspecten van het maakproces zijn hierop verbeeld. Rechts in de achtergrond bedienen twee mannen een tegelpers, terwijl de staande figuur in de schildersjas het aardewerk inspecteert. De voorstelling is ietwat gefantaseerd, want in werkelijkheid vonden de weergegeven handelingen in verschillende ruimtes plaats. Opvallend aan het tafereel is wel de aanwezigheid van de kinderen op de voorgrond. Bij Rozenburg waren inderdaad kinderen werkzaam die tussen hun dertiende en vijftiende jaar werden aangenomen als leerling-schilder. Na een dag werken moesten deze jonge leerlingen ’s avonds verplicht tekenles volgen op de academie.

Volgens een familieoverlevering heeft schilder Daniël Harkink zichzelf en enkele collega’s op dit tegeltableau afgebeeld. De man in de zwarte kiel met schort zou Harkink zelf zijn, de man achter de draaischijf W.P. Hartgring en de staande figuur in schildersjas Sam Schellink.

Dit tegeltableau werd aangekocht uit de nalatenschap van Sem Aardewerk met steun van het Sebastiaan Genootschap, Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en De Frans Mortelmans Stichting.

Sinds de oprichting in 1883 produceerde N.V. Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg aardewerk en porselein die internationaal bewonderd werden. Vooral het flinterdunne ‘eierschaalporselein’ dat in 1899 geïntroduceerd werd, droeg bij aan de faam van de fabriek. Naast serviezen en siervazen vervaardigde Rozenburg ook tegeltableaus. Ons tegeltableau is extra bijzonder, omdat het niet voor de verkoop maar voor ‘eigen gebruik’ bedoeld was. Het werd gemaakt voor de portiek van de toonzaal van de firma Rozenburg die vanaf 1895 aan de Parkstraat in Den Haag gevestigd was.

  • Objectnummer: 2017-0003-MCE
  • Afmetingen: 285 x 200 cm
  • Materiaal: Keramiek

Literatuur

  • Marjan Boot (red.), Rozenburg 1883-1917. Geschiedenis van een Haagse fabriek (Zeist 1893) 169.
  • Yvonne Brentjens, Rozenburg. Plateel uit Haagse kringen (1883-1918) (Den Haag 2007).
Lees meer