Portretten / de 21e eeuw

Vergroot deze foto

Lichtpaarse glazen penning met portret van Mesdag en profile

• John Sillevis, 2015 (Mesdag-jaar)
  • Momenteel niet te zien in het museum

Deze lichtpaarse penning met het portret van de Haagse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en profile is vanwege het materiaalgebruik zeer bijzonder voor de omvangrijke penningencollectie van het museum. Tijdens een verblijf in Venetië kwam kunstenaar John Sillevis in aanraking met een uniek procedé van glasgieten. Hij gaf glasgieter Renzo Benetollo de opdracht zijn penningen, die tot dan toe alleen in brons waren vervaardigd, in glas te gieten. De kleuren van het glas zijn voor de kunstenaar heel bepalend voor het eindresultaat, want deze moeten overeenstemmen met het karakter van de geportretteerde.

De penning is aangekocht bij kunstzaal Van Heijningen.

Na het overlijden van José Luis besloot de toen 46-jarige Sillevis zijn eerste portretpenning te maken ter nagedachtenis aan zijn goede vriend. Tot 1996 waren zijn penningen slechts in brons gegoten, maar een reisje naar Italië bracht daar verandering in. Sillevis maakt specifiek penningen met portretten van personen met wie hij een band heeft. De portretpenningen zijn voor hem: 'De neerslag van mijn emotionele relatie tot bepaalde mensen die ik ken. Door hun koppen te boetseren, leg ik ze vast ze, letterlijk, in contouren en plastische vormen. Hun soms te overweldigende mate van aanwezigheid is zo tot binnen bepaalde grenzen teruggedrongen.'

• Objectnummer: 2016-0002-HHI
  • Materialen: Glas
  • Afmetingen: 10,0 x 10,0 x 1,5 cm

Literatuur

• Louw van Sinderen, Hans Smelik en Arja van den Berg, Face to face. John Sillevis penningen (Den Haag 2001).
  • John Sillevis, Other faces (z.p. 2013).