Poppenhuizen / de 19e eeuw

Vergroot deze foto

Landhuis met zuilenportiek

  • Maker onbekend, 19de eeuw
  • Momenteel niet te zien in het museum

De kast van dit poppenhuis heeft de vorm van een typisch vroeg 19de-eeuws landhuis. De voorgevel is vijf ramen breed. Een brede trap over de volle breedte van het huis voert naar een door zuilen gedragen galerij, waarvan de bovenzijde het balkon vormt voor de eerste verdieping. Het huis is voorzien van een houten dak dat zo beschilderd is, dat het van zink lijkt. De achterzijde van de kast is open. Hier heeft men zicht op de vertrekken van het huis: beneden een hal, geflankeerd door links een zitkamer en rechts een keuken. Boven vinden we links een Biedermeierkamer en rechts een zitkamer met onder andere Empire meubels.

Na het overlijden van Lita de Ranitz werd van dit poppenhuis genoteerd dat de inventaris ontbrak, maar vergelijking van losse spulletjes uit haar collectie met oude interieurfoto's van dit poppenhuis wijst uit, dat toch enkele interieuronderdelen bewaard zijn gebleven. De kast van dit poppenhuis is in 1996 gerestaureerd door Ninke Kast uit Wassenaar.

  • Objectnummer: 1960-0288-KPO
  • Materialen: diversen

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.
Lees meer