Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Kattenbak Felix

  • Felix Kattenbroodfabriek N.V., ca. 1930
  • Momenteel niet te zien in het museum

Tegen inlevering van 150 punten (waarde: 3 gulden) ontvingen de kopers van Felix Kattenbrood deze gele kattenbak. Op de zijkant is het beeldmerk van de firma te zien: een zwarte kat met een ronde rug en een opstaande staart. De spaaractie was onderdeel van een grotere reclamestrategie om kattenbrood, een mengsel van bouillon met gemalen vlees en deeg, onder de aandacht te brengen. Zo verscheen wekelijks een verhaal van Felix in een radiogids en waren aparte boekjes over deze kat te koop. Kattenbrood was een idee van Pieter Herbert Verseveldt die aan de Frederik Hendriklaan 204 een dierenwinkel in vogelvoer en hondenbrood bezat. Toen dit nieuwe product aansloeg, zocht Verseveldt naar een aansprekende naam. Met dank aan een van zijn Engelse klanten besloot Verseveldt het Amerikaanse tekenfilmfiguur ‘Felix the Cat’, een creatie van Otto Messmer, als eigen merk te gaan gebruiken. Felix Kattenbrood, verpakt in opvallende gele papieren zakken, was daarmee een feit.

Tot in de jaren 70 was Felix Kattenbrood het enige kattenbrood op de Nederlandse markt. Het product was verkrijgbaar via kruideniers, omdat dierenwinkels, oud-collega’s van Verseveldt, het product niet wilden verkopen. De productie vond plaats in een achterkamer van de dierenwinkel, maar werd rond 1929 overgebracht naar een pakhuis achter de Rijswijkseweg. Om aan de groeiende vraag naar kattenbrood te voldoen, werd twee jaar later de Felix Kattenbroodfabriek aan de 1e Van der Kunstraat 114-116 in gebruik genomen. De fabriek was een ontwerp van de Haagse architect J.A. van Heijningen die ook de Valkenboskerk aan de Zuiderparklaan ontwierp.

In 1960 verhuisde Verseveldt de productie naar Etten-Leur. Op dat moment was de naam van de firma al veranderd in Felix-Bonzo als gevolg van de uitbreiding van de werkzaamheden met de productie van hondenvoer. De laatste herinnering aan dit Haagse bedrijf verdween begin 1994 toen de Felix Kattenbroodfabriek gesloopt werd. Het merk Felix bestaat overigens nog steeds en is nu in handen van het Amerikaanse concern Nestlé Purina Petcare.

  • Objectnummer: 2017-0002-MMO
  • Materiaal: Email (metaal)
  • Afmetingen: 13,0 x 41,0 cm

Literatuur

Lees meer