Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Houten eierkist van de firma Gebr. Wubben

  • Ca. 1950
  • Momenteel niet te zien in het museum

Vanaf het midden van de 20ste eeuw vervoerde de firma Gebroeders Wubben Eierhandel ruim 600 eieren in dit soort houten kisten. Deze werden ingeladen op een open vrachtwagen om klanten in de wijde omgeving van Den Haag te bedienen. In het begin maakte het bedrijf, opgericht in 1888, gebruik van een mand en later van een handwagen om de eieren te bezorgen en zo de kosten laag te houden.

De introductie van broedmachines betekende een stijging van de eierproductie, waardoor de handkar in 1919 plaats moest maken voor paard en wagen. Na de Tweede Wereldoorlog wist het bedrijf snel te herstellen en in 1947 kocht het zelfs een vrachtwagen met open laadbak om aan de vraag te kunnen voldoen. Met bindlijnen werden deze houten kisten vastgemaakt, maar op een dag ging het compleet mis. Toen de wagen de hoek naar de Ieplaan opdraaide, gleden de kisten van de laadbak af. Zo’n 8.000 eieren kwamen op de grond terecht, waardoor de hele straat tijdelijk spekglad en onbegaanbaar was.

In 1888 vestigde de melkhandelaar J.F. (Koos) Wubben zich in de Pastoorswarande 21 in Den Haag. Kort daarop begon hij, voor extra inkomsten, zich toe te leggen op de winstgevende eierhandel. Hiervoor liet hij regelmatig manden met eieren naar Den Haag komen die hij lopend naar zijn afnemers bracht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt Wim, de zoon van Koos, opgeroepen voor militaire dienst. Zijn broer Jacob, sinds zijn twaalfde werkzaam in de slagerij, keerde terug naar huis om de eierzaak draaiend te houden. Na de demobilisatie in 1919 besloten de broers de groothandel in eieren samen voort te zetten als de firma Gebroeders Wubben. De Tweede Wereldoorlog had grote gevolgen voor het bedrijf, dat voor de derde keer opnieuw opgebouwd moest worden. De eigenaren slaagden hierin en behaalden in 1962 zelfs de grootste omzet sinds hun bestaan. Uiteindelijk betekende de opkomst van de goedkope supermarkten de ondergang van de firma. In 1975 sluit dit Haagse bedrijf zijn deuren.

  • Materiaal: Hout

Literatuur

Lees meer