Poppenhuizen / de 20e eeuw

Vergroot deze foto

Hindelooper kamer

  • Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw
  • Momenteel niet te zien in het museum

In deze 19de-eeuwse kamer zitten een man en een vrouw in Hindelooper kostuum aan een tafel. Het meubilair en de bedstedenwand op de achtergrond zijn beschilderd op de traditionele Hindelooper manier. De zijwanden van het vertrek zijn 'betegeld'; onder en boven de schouw en boven de buffetkast rechts zien wij Oud-Hollandse tegeltableaus. Althans, zo lijkt het; in werkelijkheid zijn het schilderingen in lichtblauw op een witte ondergrond. Opvallend is dat bij nadere beschouwing de afbeelding niet overeenkomen met die we doorgaans op 17de-eeuwse tegels aantreffen. De onderwerpen, zoals roodborstje, zwaluw, vlinder en zeilschip, zijn veeleer vroeg 20ste-eeuws. Gezien de hoge kwaliteit van deze schilderingen is het niet gewaagd te veronderstellen dat Lita's echtgenoot Willem Tholen er de hand in heeft gehad.

In het Friese stadje Hindeloopen is het al eeuwenlang gebruikelijk om meubels, deuren en lambriseringen te beschilderen met bloemen en tierelantijnen, veelal op een rode ondergrond. Dit traditionele handwerk bestaat nog steeds en is nu vooral in trek bij toeristen en dagjesmensen. Ook door hun kleding onderscheiden de bewoners van dit stadje zich van anderen.

  • Objectnummer: 1960-0286-KPO
  • Materialen: diversen
  • Afmetingen (van de kast): 53 x 79 x 64 cm

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Lees meer