Oranje in de stad / de 18e eeuw

Het vuurwerkpaviljoen ter ere van de Vrede van Aken, in de Hofvijver

• mevr. M. Valckenaar-Duyvesteyn, ca. 1749
  • Nu te zien in zaal 3

Dankzij Pieter de Swart, hofarchitect van stadhouder Willem IV van Oranje-Nassau, verrees in 1749 in de Hofvijver een feestelijk theater waar op 13 juni dat jaar een groots vuurwerk vanaf werd ontstoken. De Staten-Generaal, de Staten van Holland en de stadhouder hadden hiertoe gezamenlijk geld gegeven om de Vrede van Aken te vieren. Deze was een jaar eerder gesloten ter beëindiging van de Oostenrijkse Successieoorlog, waarin ook de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden betrokken was.

Het vuurwerkpaviljoen lag midden in de Hofvijver op een op palen getimmerd podium van 100 meter breed en 34 meter diep. Het bouwwerk was rijkelijk voorzien van versieringen die de toeschouwer liet zien aan welke voorvallen, gebeurtenissen, omstandigheden en persoonlijkheden de Vrede te danken was. Het bouwwerk was slechts een kort bestaan gegund, maar de herinnering eraan werd levend gehouden door gedenkpenningen en het verschijnen van talrijke prenten en beschrijvingen, waardoor wij ons van dit vuurwerk nog een goede voorstelling kunnen maken. Een zeer tastbare herinnering bleef bewaard in de vorm van dit in 1749 van papier en gips vervaardigd schaalmodel dat door de maakster, mevrouw M. Valckenaar-Duyvesteyn, aan Willem IV werd opgedragen.

Hoe het werkelijke bouwwerk er in de Hofvijver heeft bijgelegen is goed te zien op het schilderij “Het ter ere van de Vrede van Aken opgerichte vuurwerkpaviljoen in de Hofvijver” van Jan ten Compe.”

• Objectnummer: 1888-0005-HHI
  • Materialen: karton, lijm, verf