Poppenhuizen / de 19e eeuw

Vergroot deze foto

Grote keuken

  • Mevrouw Gelderman en mevrouw Manna de Wijs-Mouton (ontwerp), 19de eeuw
  • Nu te zien op de Poppenzolder

De grote keuken geeft in deze opstelling een 'momentopname' weer van een19de-eeuwse keuken in een Haagse patriciërswoning die al enkele eeuwen ouder is. De grote schuiframen links duiden erop dat deze keuken zich waarschijnlijk niet in het souterrain maar op de begane grond bevond. De waterpomp met dubbele bek en twee zwengels lijkt uit de 17de of 18de eeuw te stammen. Hetzelfde geldt voor de forse schouw. Ook de zware, okergele zolderbalken wijzen op een hoge ouderdom. De wanden van de keuken zijn vrijwel geheel betegeld. Een ingang in de rechterwand geeft toegang tot een kleine provisieruimte. Van de vele voorwerpjes in de keuken stamt het merendeel uit de 19de eeuw. Over dit poppenhuis schreef Lita de Ranitz:

Model van keuken in een soort van patriciërshuis [in] Den Haag, ca. 1860. Het model werd gemaakt door mevr. Gelderman en mevr. Manna de Wijs-Mouton naar schetsen en notities ter plaatse, aangevuld met antikuiteiten.

De originele kast van dit poppenhuis is jammer genoeg verloren gegaan. In 2002 heeft museummedewerker Wim Vos een nieuwe kast gebouwd aan de hand van foto's van de oorspronkelijke kast.

In 1926 was dit poppenhuis te zien op een grote poppententoonstelling in Hotel de Witte Brug (op een steenworp afstand van de Kanaalvilla). De krant Het Vaderland schreef op 14 november 1926: 'De ouderwetsche keuken van mevrouw Gelderman wekt ieders bewondering. Dat is dan ook werkelijk een pronkstuk, met haar muur van witte tegels, haar blauwe bordjes boven de schouw, haar pompen met twee zwengels, al het miniatuur koper en de goed voorziene provisiekast. Zelfs de inmaak mankeert niet, evenmin als het sijsje in de kooi.'

  • Objectnummer: 1960-0284-KPO
  • Materialen: Divers

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengele reeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.
Lees meer