Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Gezicht van Den Haag vanuit het noord-westen

• B.J. van Hove, ca. 1843
  • Momenteel niet te zien in het museum

Onlangs verwierf het Haags Historisch Museum dit kleine schilderij van de hand van de bekende Haagse stadsgezichtenschilder B.J. van Hove (1790-1880). Het toont een panoramisch gezicht op de stad, gezien vanaf de rand van het Dekkersduin. In het silhouet van de stad zijn de volgende gebouwen te herkennen (van links naar rechts): de Kloosterkerk, de Ridderzaal, de Nieuwe Kerk, het torentje van het Oude Raadhuis, de Grote Kerk, de Teresiakerk, de Willibrorduskerk en het regentengebouw van het Hofje van Nieuwkoop. Op de weilanden aan de voet van het Dekkersduin werd in de jaren 70 van de 19de eeuw het Zeeheldenkwartier gebouwd.

Interessant is dat Van Hove nog twee werken maakte met een bijna identieke voorstelling: een aquareltekening (in het bezit van het Haags Gemeentearchief) en een olieverfschilderij op groter formaat (collectie Haags Historisch Museum). Hoe dit kleine schilderij zich verhoudt tot deze twee andere werken zal nog nader onderzocht worden.

Objectnummer: 2018-0004-SCH
Materialen: Olieverf op paneel