Stadsgezichten / de 19e eeuw

Vergroot deze foto

Gezicht op Den Haag vanuit het noordwesten

  • B.J. van Hove, 1843
  • Momenteel niet te zien in het museum

Dit is best een bijzonder schilderij, omdat Van Hove niet veel stadspanorama’s schilderde. We kijken hier naar het silhouet van Den Haag vanaf het toenmalige Dekkersduin waar het tegenwoordig is bebouwd met de woonwijk Duinoord. Schuin naar rechts in het landschap zien we de voormalige Afzanderijvaart, waar tegenwoordig de Koningin Emmakade en Waldeck Pyrmontkade liggen. Op het drassige gebied onder aan het duin werd in de jaren 70 van de 19de eeuw het Zeeheldenkwartier gebouwd. Links in de verte zien we een huizenrijtje staan dat langs de tegenwoordige Toussaintkade ligt. Verdeeld over de horizon is een aantal van de belangrijkste gebouwen van Den Haag zichtbaar.

In de gebouwen van links naar recht zichtbaar op de horizon, herkennen we:

* de Kloosterkerk (met torentje) aan het Lange Voorhout
* de Ridderzaal op het Binnenhof
* de Nieuwe Kerk aan het Spui
* het torentje van het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt
* de boven alles uitstekende Grote Kerk
* de Teresiakerk aan het Westeinde
* de Willibrorduskerk aan de Assendelftstraat
* het regentengebouw van het Hofje van Nieuwkoop aan de Prinsegracht
* de Haanmolen op de hoek van Noordwal en Bij de Westermolens en de Haasmolen op de hoek van de huidige De Constant Rebecquestraat en de Koningin Emmakade

Van Hove heeft in dit schilderij de werkelijkheid wat verfraaid. Hier en daar zijn wat gebouwen verschoven, om de compositie van het totale beeld te verbeteren. Ook heeft hij de gebouwen die het Binnenhof omsluiten, weggelaten, waardoor de Ridderzaal wordt ‘onthuld’. En omdat de Nieuwe Kerk in werkelijkheid veel verder weg ligt, zou deze vanaf het door Van Hove gekozen standpunt eigenlijk onzichtbaar zijn geweest. Daarom heeft hij hem als het ware wat opgetild.

Met dit gezicht op Den Haag is iets bijzonders aan de hand. Het werd ooit omsloten door twaalf randtaferelen met gezichten op plaatsen in Zuid-Holland. Daarvan zijn er vier bekend: Scheveningen, Rijswijk, Leidschendam en Voorburg.

  • Objectnummer: 1932-0009-SCH
  • Materialen: Olieverf op paneel
  • Afmetingen: 60 x 40 cm
Lees meer