Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

Persoonsbewijs van George Maduro

  • 29 december 1941
  • Momenteel niet te zien in het museum

Dit persoonsbewijs ontvangt George Maduro na zijn vrijlating uit het ‘Oranjehotel’, de beruchte Scheveningse gevangenis waar tegenstanders van het Nazi-regime werden opgesloten. Vanwege zijn Joodse afkomst stond naast zijn foto de letter J gestempeld die er later is afgeknipt. Op het persoonsbewijs staat ook het vierkanten ‘Calmeyer-stempel’ dat werd gegeven aan een beperkt aantal Sefardische Joden. Het betekende dat zij voorlopig niet zouden worden opgeroepen voor transport naar een kamp in Oost-Europa. Tijdens zijn gevangenschap in het Oranjehotel heeft Maduro zich bekeerd tot het christelijk geloof.

Op 15 juli 1916 wordt George Maduro geboren op Curaçao in een welgestelde, Sefardisch-Joodse familie. George is voorbestemd om ooit het familiebedrijf - met onder andere vestigingen op Curaçao en in New York te gaan leiden. Op tienjarige leeftijd komt hij naar Nederland om in Den Haag naar school te gaan en later in Leiden te studeren. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vocht de jonge Maduro als reserveofficier in de Slag om de Residentie. Daarna sloot hij zich aan bij het verzet. Twee keer werd hij vastgezet in het Oranjehotel. Toen hij in 1943 via Spanje naar Engeland probeerde te vluchten, werd hij onderweg verraden. Hij overleed op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau.

Na de oorlog werd George Maduro benoemd tot Ridder 4e klasse der Militaire Willemsorde vanwege zijn moedige optreden tijdens de meidagen van 1940. Zijn ouders schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam; een levend monument voor hun zoon.

  • Objectnummer: 2018-0001-ODI
  • Materialen: papier
  • Afmetingen: 21,2 x 10,5 cm

Literatuur

  • Kathleen Brandt-Carey, Ridder zonder vrees of blaam. Het leven van George Maduro 1916-1945 (Houten 2016).
Lees meer