Stadsgezichten / de 19e eeuw

Vergroot deze foto

De Tuin van de Gedempte Burgwal 34 in Den Haag

• B.J. van Hove, 1828
  • Momenteel niet te zien in het museum

Dit stadsgezicht geeft wel een heel opvallend beeld op de Haagse binnenstad. Door een gat in een muur van de tuin van de Gedempte Burgwal 34 kijken we direct uit op een gracht, vermoedelijk de Paviljoensgracht, met een brug.

Dit speelse doorkijkje past goed in de 19de eeuwse traditie om parken en tuinen aan te leggen in landschapsstijl. Daarbij werd geprobeerd om wandelaars in verschillende stemmingen te brengen door middel van wisselende doorkijkjes en architectonische grappigheden die in het uitzicht werden geplaatst. Weliswaar is het de vraag of Van Hove de situatie in de tuin van de gedempte Burgwal 34 heeft weergegeven naar de werkelijkheid, want het gaat hier om een privétuin en is niet aannemelijk dat er een dergelijke publiekelijk toegang was. Toch blijkt uit een kadasterkaart uit die tijd dat het mogelijk was om vanuit de tuin uit te kijken op de Paviljoensgracht en de brug ter hoogte van de Nieuwe Molstraat. Bovendien liep evenwijdig aan en direct achter de tuinmuur een gracht, haaks op de Paviljoensgracht. Door dat aangrenzende water zouden ongewenste bezoekers zich niet door de eventuele opening in de muur in de tuin hebben kunnen begeven.

• Objectnummer: 1916-0004-SCH
  • Materialen: doek, olieverf, hout
  • Afmetingen: 83 x 67,5 cm

Literatuur

• M. van der Mast en T. de Liefde-van Brakel, Tussen fantasie en werkelijkheid. De stadsgezichten van B.J. van Hove (1790-1880) (Venlo 2012).