Stadsgezichten / de 17e eeuw

Vergroot deze foto

De Riviervismarkt gezien naar het Westeinde

  • Jan Havicksz. Steen, ca. 1652
  • Momenteel niet te zien in het museum

Drukte alom op de Riviervismarkt in Den Haag! Mannen en vrouwen uit verschillende lagen van de samenleving verzamelden zich hier voor de koop en verkoop van vis uit de rivieren, zoals zalm en baars. Naast het voeren van gesprekken bij de marktkraampjes houden verschillende mensen die zich bezig met het vervoeren van koopwaar in manden, op een kruiwagen of op hun hoofd. Links van het midden staat een waterpomp die bedoeld was om de riviervis af te spoelen en ‘in de krimp’ te zetten. Toepasselijk was deze pomp bekroond met een gebeeldhouwde vis.

De Riviervismarkt ontstond waarschijnlijk aan het begin van de 17de eeuw als gevolg van een afsplitsing van de vismarkt. De koop en verkoop van zeevis blijft plaatsvinden op de Schoolstraat, terwijl de markt voor riviervis verhuist naar het om de hoek gelegen terrein aan de zuidzijde van de Grote of Sint Jacobskerk. Dit gebied stond sindsdien bekend als de Riviervismarkt.

Den Haag was in de Gouden Eeuw een belangrijke plaats voor kunstenaars, omdat hier veel rijke opdrachtgevers verbleven. Rond 1649 vertrok de jonge Jan Steen uit zijn geboortestad Leiden naar Den Haag om in de leer te gaan bij Jan van Goyen, de beroemde landschapsschilder die in 1650 de opdracht van de Haagse magistraat kreeg voor het Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten. Steen woonde bij Van Goyen aan de Dunne Bierkade en trouwde met diens dochter Margaretha. Kort daarna vervaardigde Steen ons schilderij met de Riviervismarkt als onderwerp. Het is een uniek werk, omdat het stamt uit de vroege Haagse periode van de schilder. Tegelijkertijd is het een van de weinige stukken uit het oeuvre van Jan Steen dat topografisch te duiden is.

  • Objectnummer: 1926-0013-SCH
  • Materialen: Olieverf op doek
  • Afmetingen: 59,5 x 71,5 cm

Literatuur

  • Charles Dumas, Haagse stadsgeszichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991) 595-599.
Lees meer