Stadsgezichten / de 17e eeuw

De Hofvijver gezien vanaf het Buitenhof

• Hollandse School, 1630
  • Nu te zien in zaal 2

Vanaf het Buitenhof zien wij, over het water van de Hofvijver, de bebouwing van het Binnenhof met als hoogste bouwwerk de toren die prins Maurits kort voor 1600 aan zijn woonvertrekken heeft laten bouwen. In de verte staat het oude gebouw van de Sint Sebastiaansdoelen dat in 1636 wordt vervangen door het huidige pand waar nu ons museum is gevestigd. Op de voorgrond van het schilderij trekt een cavalcade, een stoet ruiters, voorbij. Onder de vijf voorname heren in de middelste groep bevinden zich prins Maurits (derde van links) met een hoge hoed op zijn hoofd en een blauw lint met het teken van de Orde van de Kousenband om zijn nek; en prins Frederik Hendrik (rechts van hem) met een breed gerande hoed voorzien van een rode pluim. De man met een hel blauw pak is vermoedelijk prins Ernst Casimir die in 1620 stadhouder wordt van Groningen, Friesland en Drenthe. Zeven rennende pages begeleiden de heren op hun tocht. De stoet wordt afgesloten door enkele ruiters en een door vier paarden voorgetrokken koets met vier inzittenden die zojuist het Binnenhof door de stadhouderlijke poort heeft verlaten.

• Objectnummer: 1899-0004-SCH
  • Materialen: doek, olieverf
  • Afmetingen: 157,4 x 101,9 cm

Literatuur

• Charles Dumas, Haagse stadsgeszichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991) 649-659.