Stadsgezichten / de 17e eeuw

Vergroot deze foto

De Hofvijver gezien vanaf de Korte Vijverberg

• Gerrit Adriaensz. Berckheyde, 1692
  • Momenteel niet te zien in het museum.

Op de voorgrond begeven twee heren te paard en hun knechten zich in de richting van het Toernooiveld. De jachthonden en de door een van de knechten gedragen ‘cagie’, een rechthoekig raam waarop de bij de jacht te gebruiken valken worden vervoerd, verraden het doel van deze heren: zij gaan op jacht. Naast dit gezelschap geeft het schilderij een prachtig gezicht op de Hofvijver vanaf de Korte Vijverberg. De heldere kleuren in deze voorstelling zijn karakteristiek voor het late werk van de schilder Gerrit Berckeheyde. De langgerekte schaduwen van de figuren op de voorgrond doen vermoeden dat de schilder het gezelschap laat op de middag heeft afgebeeld. Dat is enigszins opmerkelijk, omdat de heren eerder op jacht lijken te gaan dan daarvan terug te keren. Een ander bijzonder detail is dat de weergave van de gebouwen van het Binnenhof niet overeenkomt met de werkelijke situatie in 1692. Zo is de Hofkapel of Franse Kerk afgebeeld in de staat van voor de verbouwing van 1688. Vermoedelijk heeft de schilder zich gebaseerd op eerder gemaakte schetsen of op oudere tekeningen of prenten van andere kunstenaars.

• Objectnummer: 0000-0059-SCH
  • Materialen: doek, olieverf
  • Afmetingen: 63 x 52,8 cm

Literatuur

• Charles Dumas, Haagse stadsgeszichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991) 111-117.