Poppenhuizen / de 20e eeuw

Vergroot deze foto

Biedermeier woonkamer met wieg

  • Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw
  • Nu te zien op de Poppenzolder

De houten kast van deze woonkamer uit circa 1830-1840 is van binnen beplakt met beige, wit gestippeld behang boven een crème geschilderde houten lambrisering. Links in de wand bevindt zich een hoog raam, waarvoor gordijnen van dun katoen hangen. De wit gemarmerde schoorsteenmantel in het midden van de achterwand torst een spiegel in een licht houten lijst, geflankeerd door twee kolommen en bekroond door een timpaan.

Centraal in deze woonkamer staat een wieg van gevlochten riet op een kruisvoet waarin een babypopje in lichtblauw katoenen jurkje ligt. Bij de wieg staat een popje in een zijden jurk, met een porseleinen kop.

Aan de wanden van deze kamer hangen diverse 19de-eeuwse kunstwerken. Links van de schouw hangt bijvoorbeeld, in een verguld metalen lijst, een prentje van een 17de-eeuws riviergezicht. Net als het 'schilderijtje' rechts van de schouw, met een voorstelling van het Gardameer in Italië, is dit werk gedrukt door G. Baxter in Londen. Boven de spiegel aan de schoorsteen zien wij een ovaal damesportret, een aquarel uit circa 1795 in een koperen lijst, en aan weerszijden van de spiegel hangen haarwerkjes waarin het haar van een dierbare is verwerkt. Tot slot moet opgemerkt worden dat aan het vlakke, ongeornamenteerde plafond een kaarsenkroon met bruingele en blauwe kralen hangt.

  • Objectnummer: 1960-0281-KPO
  • Materialen: diversen
  • Afmetingen: 44 x 64,5 x 44 cm

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Lees meer