Poppenhuizen / de 20e eeuw

Vergroot deze foto

Biedermeier woonkamer

  • Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw
  • Momenteel niet te zien in het museum

Het plafond van deze Biedermeier woonkamer is glad geschilderd, terwijl de wanden zijn beplakt met behangselpapier boven een bruin houten lambrisering. De vloer bestaat uit gebeitste planken, waarop een zwart en rood gestreept wollen vloerkleed ligt. In de linkerwand zit een groot raam met vensterzitbanken. Hier hangen gordijnen van rood damast met wit tulen vitrage, afgezet met Rijsselse kant. De kamer wordt verlicht door olielampen en kaarsen.

Aan de wand hangen diverse ingelijste afbeeldingen: aan de linkerwand een foto van een schilderij met een dame en heer in 17de-eeuws kostuum. Verderop bevinden zich nog drie ingelijste foto's naar nogal sentimentele 19de-eeuwse schilderijen. Rechts aan de achterwand zien wij een echt schilderij: een heidelandschap op doek, vermoedelijk gemaakt door Nicoline Middelbeek. Rechts daarvan hangt een tekening waarop een hond met drenkeling te zien is. Verder bevinden zich in de kamer nog zeven popjes. De man en vrouw hebben beiden porseleinen kopjes, terwijl het hoofdje van de baby in de wieg van celluloid is.

In deze woonkamer uit het derde kwart van de 19de eeuw staat een grote ovale tafel centraal. Deze is van gelakt tin, hetgeen geldt voor veel meubeltjes in deze kamer. Lita heeft dit ameubelement blijkbaar ruim ingekocht, want in haar collectie bevinden zich verschillende objecten die tot dit ensemble behoren. Van de naaimand op gekrulde pootjes rechts zijn nog twee identieke exemplaren in de verzameling aanwezig.

  • Objectnummer: 1960-0225-KPO
  • Materialen: diversen

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.
Lees meer