Poppenhuizen / de 20e eeuw

Vergroot deze foto

Biedermeier woonkamer

  • Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw
  • Momenteel niet in het museum te zien

De wanden van deze woonkamer, die is ingericht in de stijl van circa 1840-1850, zijn voorzien van crème behangselpapier boven een crème geschilderde houten lambrisering met panelen. Het wit geschilderde plafond is voorzien van Lodewijk XVI-profielen en de vloer is belegd met matten en een wollen vloerkleed, geborduurd in kruissteek.

Links kijkt een meisje met porseleinen kop en armen uit het raam. Zij is gekleed in een japon van Schots geruite zijde. Bij haar staan enkele stoelen met gevlochten zitting en rugleuning. Rechts zit een dame aan de tafel. Zij is gekleed zoals de mode omstreeks 1850 voorschreef. Naast haar staat een theeketel in een thestoof op de grond. Rechts in de hoek staat een ronde metalen kachel met schouw. Tegen de schoorsteenmantel is een schildering van een bloemstuk aangebracht, met daarboven een goudkleurige klok. Rechts tegen de wand staat een buffet met olielamp en een hoeveelheid glaswerk.

Aan de wand hangen diverse ingelijste afbeeldingen. Links een portretfoto uit circa 1860 en in het midden twee geaquarelleerde winterlandschappen, vervaardigd door Lita's vader. Bij nader onderzoek bleek dat het linker landschap, een boerderij en een scheepje in een besneeuwd landschap, in feite een fragment is van een door jonkheer De Ranitz zelf gemaakte wenskaart. Het rechterdeel van deze kartonnen kaart met het opschrift 'a happy new year' is ter versteving achter het schilderijtje aangebracht. In het midden hangen twee ovale, zeer fijn op ivoor gepenseelde miniatuurportretten uit circa 1800. Rechts aan de wand hangt een tekening van een naaiend meisje door Jacob Maris, rechts daarvan het schilderijtje 'De drie freuletjes' door Manna de Wijs-Mouton.

  • Objectnummer: 1960-0277-KPO
  • Materialen: diversen

Literatuur

  • Robert van Lit, De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Den Haag 2018). Deze vijfde uitgave in de Groengelereeks is verkrijgbaar in de museumwinkel.
Lees meer